Начало История на медицината Силфиум - изгубената билка, наричана „най-добрият естествен контрацептив“

Силфиум - изгубената билка, наричана „най-добрият естествен контрацептив“

От -701г. до 50г.

Силфиум - изгубената билка, наричана „най-добрият естествен контрацептив“  - изображение

На първо четене понятията контрацепция и Античност не си пасват особено. Повечето от нас свързват мерките за предпазване от бременност с модерния свят. И макар днес светът да е заплашен от пренаселване повече от когато и да било през човешката история, в миналото някои сексуални партньори също се стараели да не създадат поколение.

Преди широкото разпространението на християнската религия, която осъжда „пропиляването на семе“, както и умишленото помятане, в Стария свят съществуват десетки похвати, целящи да предотвратят нежеланата бременност. Още в Древен Египет се изработват предмети, подобни на съвременните презервативи, изработени от свински черва.

От многото контрацептивни методи, които нашите прадеди използват, най-много се откроява името на билката силфиум. Това растение е култивирано за пръв път в Африка и в продължение на стотици години се използва за прекратяване на бременност в начален стадий. Причината, поради която то не се използва днес е, че древните римляни унищожават целия вид поради невнимание.

Монети от Кирена със стебло от силфиум

За първи път билката се споменава в египетски ръкопис, датиран към 8-ми век преди Христа. В него се споменава за лесна рецепта, включваща няколко части на растението, с която може не само да се спре зачеването, но и да се лекува кашлица и да се облекчават болките в гърлото. Скоро силфиумът се появява и в околните страни, където се приготвят множество отвари от него. Някои служат за премахване на брадавици или за спиране на кожни болести, но основното предназначение остава предизвикването на аборт.

Ботаниците смятат, че билката принадлежи към рода Ferula, заедно с магданоза, бучиниша и др. На външен вид напомня целина, като най-вероятно е с подобни размери и цвят. За направа на отвари се използва най-вече стеблото, но по-късно започват да се ползват и листата, както и удебелените, напомнящи грудки корени.

символът на билката наподобява сърцеЗа основен източник на билката се смята областта Исраза, намираща се в днешна Либия. Именно там е основана първата гръцка колония на африканския бряг. Елините избират тази местност, тъй като валежите там са много по-обилни от тези в съседните области. Селището е наречено Кирена. Населението на селището разучават заобикалящата ги среда и бързо разбират за растението силфиум и неговите контрацептивни свойства.

Съвсем скоро елините започват да търгуват с билката из цялото Средиземноморие. Тя става толкова важна за просперитета на града, че е изобразена на почти всички киренски монети. Жителите на селището не само популяризират този естествен контрацептив, но и създават нови рецепти, които са способни да прекратят бременност или да възпрат самото зачеване (оплодителния процес).

Жителите на Кирена обаче не преценяват, че количествата от билката са ограничени. Независимо от умишленото култивиране на силфиум, растението започва да се среща все по-рядко на пазара. Причината за това е, че търсенето надминава производството. За да продължат да поддържат икономиката в града, елинските търговци започват да прибират реколта от все по-голям ареал.

Заради алчността на хората през първи век билката престава да съществува. Смята се, че последният стрък силфиум е подарен на римския император Нерон, който нарежда на подчинените си да нарежат цялото растение на салата и след това го изяжда.

Изчезването на силфиума е един от първите примери за това как алчността на хората може да причини сериозна вреда на околната среда. За съжаление малко хора са взели поука от историята им голяма част от биологичните видове са застрашени или се срещат все по рядко.

Повече за древните контрацептиви можете да научите тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.morningskygreenery.com

www.damninteresting.com

www.stena.ee

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети