Начало История на медицината Синдром на ходещия труп (Синдром на Котар)

Синдром на ходещия труп (Синдром на Котар)

От 1880г.

Синдром на ходещия труп (Синдром на Котар) - изображение

Синрома на ходещия труп е рядко психично заболяване, при което страдащият вярва на заблудата, че е мъртъв (образно или буквално). Историята на медицината свидетелства, че заболяването за пръв път е описано от Джулс Котар (1840-1889). През 1880 година неврологът Котард описва състоянието "Le délire des négations"("делириум на отрицанието"). То има различна степен на тежест. Леките форми се характеризират с отчаяние и самоомраза, а по-тежките случаи включват интензивни илюзии и хронична психиатрична депресия. Болните вярват, че усещат миризмата на разложение, излъчваща се от тялото им.

Случаят на "госпожица Х." ("Mademoiselle X") описва жена, която отрича съществуването на тялото си и нуждата да се храни, за да съществува. Жената твърди, че е осъдена на вечно проклятие и по тази причина не може да умре от естествена смърт. В хода на "делириума на отрицанието" госпожица X. умира от глад.

Синдромът на ходещия труп, известен още като синдром на Котар не е включен в "Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства". Заболяването е признато за болест от текста на десетото издание на "International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems"  (Международната статистическа класификация на болестите и здравословните проблеми") на Световната здравна организация.

В статия, озаглавена "Изправих се между живота и смъртта" от 1996 година описва съвременния случай на шотландец, чийто мозък е пострадал вследствие на тежка катастрофа с мотоциклет. През януари 1990 г., след изписването му от болницата в Единбург неговата майка го годи на екскурзия до Южна Африка. Пострадалият мъж от синдрома на Котард е убеден, че е мъртъв и е попаднал в Ада. Правотата на неговото твърдение неоспоримо (според него) се подкрепяла и от горещия африкански климат. Младежът искрено вярвал, че е починал от сепсис (медицинският риск за неговото състояние бил реален), или от СПИН (в болницата е прочел статия в "The Scotsman" за човек със СПИН, починал от сепсис), или от инжекция, заразена с жълта треска. Той вярвал, че е духът на "починалата му майка в Шотландия" го придружава, за да го разведе в Ада.

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Cotard_delusion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиТестовеНовиниКлинични пътекиСнимкиАлтернативна медицинаОткритияЛичностиГеографияПсихологияСпортОрганизацииЛеченияНормативни актовеЗаведенияСпециалистиФизиологияХранене при...ДиетиМедицински изследванияБотаникаРецептиКомпании и организацииИнтервютаСоциални грижиКалкулаториОбразованиеПроизводители