Начало История на медицината Синдром на чуждестранния акцент

Синдром на чуждестранния акцент

От 1907г.

Синдром на чуждестранния акцент - изображение

Синдромът на чуждестранния акцент е рядко заболяване, при което пациентите започват да разговарят на родния си език сякаш са чужденци, имащи силен акцент. Синдром на чуждестранния акцент може да се развие в резултат на силен удар, но също може и да се предизвика от травма на главата, мигрена или проблеми в развитието.

Историята на заболяването започва с неговото констатиране за пръв път през 1907, като отделни случаи са регистрирани между 1941 и 2009 г. Общият брой заболели до сега са 16, а симптомите им са резултат от разстроените функции на артикулационното планиране и неправилната езикова координация. Противно на твърденията в популярните новинарски статии, често пъти хората, страдащи от синдрома се опитват да се адаптират към най-близкия регионален акцент.

За да развие лицето характерен чуждестранен акцент, който не е обичаен за него, е нужно то да владее в някаква степен чуждия език, преди да е открита болестта. Противно на написаното, историята на синдрома на чуждестранния акцент съхранява случай, при който през 2010 г., хърватска журналистка, четяща вечерните новини подобрява поразително способността си да разговаря на немски език след излизане от коматозно състояние. Това е абсолютен прецедент в историята на медицината, защото чуждоезиковите умения на пациентката се подобряват, след голяма контузия на мозъка, който е изключително фин и деликатен орган.

Когато за пръв път през 1907 година синдромът на чуждестранния акцент е констатиран като заболяване от френския невролог Пиер Мари, е докладвано и за по-ранен случай, регистриран от чешки медици през 1907 година. Друг случай на синдрома е регистриран в Норвегия през 1941 по време на въздушна атака. По това време млада жена на име Астрид Л. получила травма на главата вследствие на шрапнел. След своето възстановяване тя започнала да говори със силно изразен немски акцент и била отхвърлена от своите сънародници.

Случаите на синдрома на чуждестранния акцент доста често получавали широк медиен интерес, тъй като причините да се развие заболяването са разнообразни - инсулт, алергична реакция, физическо нараняване, мигрена. Именно такъв е случая на жена от Девън, която през 2008 станала героиня на предавания по "Discovery Health channel" (предаването се казва "Mistery ER") и "Inside edition", а през 2013 "BBC" заснема с нея едночасов документален филм за личността и заболяването й.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_accent_syndrome

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлНовиниТестовеЗдравни съветиКлинични пътекиСнимкиАлтернативна медицинаОткритияЛичностиГеографияПсихологияСпортОрганизацииЛеченияНормативни актовеЗаведенияСпециалистиРецептиКомпании и организацииИнтервютаМедицински изследванияХранене при...Социални грижиОбразованиеБотаникаПроизводители