Начало История на медицината Синтезиране на пикротоксин

Синтезиране на пикротоксин

От 1938г.

Синтезиране на пикротоксин - изображение

Пикротоксинът се среща в естествено състояние в някои растения. През 1812 година френският химик Пиер Булаи е провел анализ на пикротоксина. Ученият наименува съединението, заимствайки от гръцките думи, означаващи "горчива отрова". Булаи изучава действието на етера, преди въвеждането на модерната хирургична анестезия от Мортън през 1846 г.

Пикротоксинът стимулира организма, може да предизвика и конвулсии. Съединението се е използвало за лечение на отравяния. Веществото е противодействало и на състояния, предизвикани от свръхдоза наркотици. През 1930 г. д-р Пол Ууд (1894-1963) провежда изследвания с пикротоксин и други стимуланти на централната нервна система, за да се увери в безопасността им.

Д-р Р. Райс, който директор на фармацевтичната компания "Eli Lilly & Company" в щата Индианаполис провежда тестове върху опитни животни, които целят да изследват какъв е обхватът на конвулсиите и каква е леталната доза на лекарството. Д-р K. Чен, който е извършил експериментите съобщава, че: "Минималната инжекционна доза варира и е от половин до една трета от минималната летална доза". Този факт прави медикамента сравнително безопасен, а около 1938 година, компанията започва да го произвежда.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/671/picrotoxin

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияСнимкиНаправления в медицинатаГеографияСпортЛюбопитноНовиниНормативни актовеЗдравни съветиАнкетиСпециалистиПроизводителиЛеченияОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиКлинични пътекиАлт. медицинаВидеоТестовеКомпании и организацииЛичности