Начало История на медицината Синтез на кокаин като суровина за лекарства

Синтез на кокаин като суровина за лекарства

От 1900г.

Синтез на кокаин като суровина за лекарства - изображение

Много от веществата, забранени днес са били законни в миналото. Тази статия съдържа образци, демонстриращи методите за извличане на кокаин от листата на Erythoxylon coca. Причината да се публикуват подобни факти, е че всеки следва да има правото да получи свободен достъп до информация относно състава и начините на извличане на активните субстанции, които са присъствали и присъстват в състава на множество фармацевтични продукти. Хората трябва да могат да определят сами начина си на живот и активно да участват в избора на методите за лечение, стига впоследствие да не вменяват отговорност на останалите за своите лични избори. Това е най-вече в сила за случаите, в които тези убеждения са в разрез със съветите на специалистите.

Растението Erythoxylon coca се развива почти изцяло в северната и западната част на Южна Америка. Колумбия в момента е сред основните производители на незаконния кокаин в Перу, Боливия, Чили. Растението се чувства най-добре в планинските области и джунглите. Първите фармацевтични продукти с кока започнали да се произвеждат след 1900 година. За да достигне до заводите, суровината първоначално се обработва в малки импровизирани лаборатории, разпръснати край районите, където се отглежда коката. Ръчно набраните листа се потапят в бензин и други химикали, за да се извлече активната съставка от растението. След това, извлеченото вещество се излива в калъпи, подобни на тухли. Водата постепенно се изцежда навън, оставяйки втвърдяващото се съдържимо. Концентрацията на кокаин в него е около 50%. Така оформените "тухли" се изпращат в пунктовете за събиране, откъдето достигат до пазарите на САЩ и другите страни. Наркокартелите, базирани в Колумбия, контролират почти целия нелегален трафик на кокаин. Те обработват коката от Перу, Боливия и Колумбия.

Кокаинови лаборатории

 

В отдалечените райони действат лабораториите създадени, за да се извлича активното вещество на растението, превръщайки коката в кокаин. Има два вида лаборатории за обработка на листната маса. Единият вид се наричат "позо-лаборатории" (на испански думата "pozo" означава яма). Позо-лабораториите използват киселинни разтвори за обработка на коката. Вторият вид лаборатории използват метални варели с бензин, за да извлекат активното вещество от листата от кока.

Първа стъпка

Кокаинът обикновено се обработва чрез накисване на листата от кока в бензин.

Втора стъпкаБензинът, съдържащ кокаинов алкалоид се оттича в метални варели и се филтрира в съд с разредена киселина. Бензинът ще бъде премахнат, реагирайки с киселинния слой. В сместа се добавя натриев бикарбонат или амоняк. Така се образува кокаиновата основа. 

Трета стъпкаКокаиновата основа се филтрира през памучна тъкан.

Четвърта стъпка

Полученото вещество се изсушава. Това действие допълнително пречиства химически кокаиновата основа.

Пета стъпка

Кокаиновата база се смесва с разтвор на етил ацетат, ацетон или етер. След това веществото се затопля на водна баня, наречена "Baño Maria". Към кипящата течност се прибавят разтворители като метил или етил кетон. Към разтвора се добавя и концентрирана солна киселина, която довежда до кристализация на кокаиновия хидрохлорид.

Шеста стъпка


Излишните разтворители се отстраняват от кокаиновия хидрохлорид (първо на ръка, а след това и с помощта на хидравлична преса).

Седма стъпка

Остатъчните разтворители окончателно се отстраняват с помощта на микровълнови фурни, създаващи основата за прахообразния кокаин.

Осма стъпка


Кокаиновата база, често се нарича "крек". Обикновено се прави чрез разтваряне на кокаинов хидрохлорид в смес от вода и сода за хляб. Разтворът се вари до образуването на кокаинова маслена субстанция, в която капките от разтвора се натрупват в долната част на съда.

Девета стъпкаИзлишната вода, натриевият хлорид и другите примеси могат да бъдат отстранени след охлаждане на твърдата субстанция. Полученият продукт е крек.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

 1. http://www.deamuseum.org/ccp/coca/production-distribution.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияНовиниПроизводителиНормативни актовеОрганизацииСнимкиАптекиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСпортЗдравни съветиАнкетиРецептиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиГеографияТестовеЛичностиБотаника