Начало История на медицината Специализация по хирургия на Николай Пирогов

Специализация по хирургия на Николай Пирогов

От 1832г.

Специализация по хирургия на Николай Пирогов - изображение

Николай Иванович Пирогов избира хирургията за свое единствено призвание. За съжаление през четирите години от неговото обучение в медицинския университет, студентът присъства само две операции, като ролята му по време на манипулациите  не е водеща. Въпреки това, той получава добра обща теоретична подготовка и лекарска професия през 1828 г. По това време Николай Пирогов е само на седемнадесет години. Колко скромно е обучението по медицината в конкретната историческа епоха, Пирогов разкрива с голямо разочарование в автобиографията си. Той е добре запознат с неговите недостатъци, а впоследствие моли своят ментор и семеен приятел д-р Мухкин за помощ. Николай Пирогов постъпва в така наречения Институт на преподавателите, в който се образоват редица млади, амбициозни и трудолюбиви стажанти, за да станат професори. Благодарение на обучението в този институт, Пирогов постъпва учебното заведение „Dorpat”, където на практика започва следването си отначало, изучавайки задълбочено хирургия и анатомия.

През 1832 година Николай Пирогов защитава докторска си дисертация, която скоро след това бива публикувана и на немския език. Трудът му е постижение в областта на медицината, защото Пирогов опитва не само да подобри на технически операцията, но и да обясни как тялото реагира на манипулацията. Пирогов впоследствие пътува за Германия, посещава на университетите в Берлин и Гьотинген и наблюдава провеждането на описаната от него операция. Той е убеден, че без специално изследвания, посветени на анатомията и физиологията, хирургия не би била полезна, дори да разполага с най-модерната техника. Негово е мнението, че без познанията по анатомия и физиология, хирургията никога не би могла да достигне нивото на наука. Без знанието по тези дисциплини хирургията би съществувала като форма на изкуство.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/2627.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЗаведенияНовиниСпециалистиИнтервютаНормативни актовеСоциални грижиОбразованиеЛайфстайлСнимкиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиТестовеЛеченияКлинични пътекиМедицински изследванияНаправления в медицинатаПсихологияФизиологияСпортАлтернативна медицинаПроизводителиБотаникаОткритияСтатистически проучванияВидеоАнкети