Начало История на медицината Списания, описващи лечението на острата болка в Гърция

Списания, описващи лечението на острата болка в Гърция

От 1856г.

Списания, описващи лечението на острата болка в Гърция - изображение

През 1856 година е изготвен първият доклад, касаещ лечението на острата болка в Гърция. Той е публикуван в гръцкото медицинско списание "Yatriki Melissa". Трудът детайлно разглежда лечението на ноцицептивната болка, съпровождаща онкологичните заболявания на матката.

През 1856 година за пръв път е въведена новаторска технология, при която е използван хлороформ. Лекарството се вдишвало през специално напоена гъба. Гръцкото списание "Асклепий" от същата година е представило публикация, от която може да се получи информация за естеството на постоперативната болка, съпровождаща отстраняването на тумори в мозъка. Методите за анестезия от 19 век не са били особено разнообразни. За обезболяване най-често се предписвали смеси, съдържащи стрит опиум, беладона, лавър, а подкожно се прилагали екстракти от татул и беладона. Според статията в списание "Асклепий", вдишването на хлороформ успокоявало болката.

През 60-те години ноцицептивната болка в Гърция се третирала с подкожно инжектиране на морфин, а през 1880 г. медикаментът започнал да се приема и под формата на таблетки. Когато силната болка станела нетърпима, гръцките лекари съчетавали действието на морфина с това на хлорал хидрата. Резултатите от прилагането на тази лекарствена комбинация при различните видове болка се считали за изключителни. Болкоуспокояващата лекарствена субстанция позволявала продължителен прием, а това бързо я превърнало в панацея. Въпреки това, липсата на знания за приготвянето, както и отсъствието на правила за приложението на лекарството способствало за развитие на зависимост сред немалко пациенти. Морфинизмът бързо се превърнал в тема за много публикации в гръцката медицинска литература.

Друго вещество, описано в статия на медицинското списание "Galinos" от 1879 г., е атропинът. Тази статия касае лечението на болката, съпровождаща ракови заболявания. Медикаментът се прилагал локално, разреден дестилирана вода. Атропинови капки се използвали често и за лечение на болка във вътрешното ухо.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.critical.ru/actual/history/greece_anest.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиКлинични пътекиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияСпортНовиниПатологияЛайфстайлПроизводителиРецептиСоциални грижиСнимкиХранене при...ПсихологияВидеоАлт. медицинаФизиологияИнтервютаЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСпециалистиАнкетиГеографияДиетиНаправления в медицината