Начало История на медицината Средновековието: славно време за медицинския трактат "Trotula"

Средновековието: славно време за медицинския трактат "Trotula"

От 1250г.

Средновековието: славно време за медицинския трактат "Trotula" - изображение

Средновековните читатели на текстовете в медицинския трактат "Trotula" не са имали никакви причини да се съмняват в действието на предписанията, касаещи женското здраве в древния документ. Нещо повече, с течение на времето заглавието на трактата започнало да се възприема като нарицателно и за неговата авторка. За съжаление, до този момент учените не са съумели да открият конкретни доказателства дали предполагаемата медицинска писателка Трота е реална историческа личност, или това е само псевдоним, под който е писал един или няколко автори.

Въпреки всичко, хората, живели през Средновековието считали, че трактатът "Тротула" е дело на лекарка на име Трота Салернска. Освен това, лекарят Петрус Испански (около 1250 година) е цитирал името "Domina Trotula" (мадам Тротула) няколко пъти в своя раздел, описващ различни акушеро-гинекологични състояния и заболявания.

Амиенският канцлер, поет и медик - Ричард де Фурнивал (около 1260 година) пък е възложил направата на копие, озаглавено: "Incipit liber Trotule sanatricis Salernitane de curis mulierum" ("Така започва книгата на Тротула – салернската лечителка на жените"). Любопитен е и фактът, че в други две средновековни копия на латински от трактата "Trotula" се включват въображаеми портрети на лекарската Трота, а мастиленото изображение в ръкопис, датиращ от 14 век, съхраняван в лондонската библиотека "Wellcome Library", е най-добре познатият образ на "Trotula" (вижте изображението по-долу).

Няколко медицински документа от 13 век пък твърдели, че "Тротула" е източник на медицинско познание за козметиката. Убеждението, че "Тротула" би могла да се приема като "последна инстанция" по отношение на терапията на женските заболявания, било потвърдено дори в староянглийски сборник по акушерство и гинекология от 15 век, който бил съставен чрез писмените трудове на Джилберт Английски и Мусчио.

По същия начин, каталонски автор от 14-ти век, който озаглавил писмения си труд, касаещ жените и козметика като "Lo libre . . . al qual a mes nom Trotula" ("Книга ..., която се нарича Trotula"), също потвърждавал авторитета на медицинската творба.

Наред с ролята си на медицинска "институция", през 13 век трактатът „Тротула” започнал да изпълнява още една съществена функция – тази на представителен орган по въпросите, касаещи женската природа, което показва още веднъж колко голямо и категорично е било влиянието на творбата през Средновековието.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Trotula

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНаправления в медицинатаНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиЛюбопитноАнатомияИзследвания