Начало История на медицината Странната история на клечките за зъби - аксесоар, оръжие и медицински продукт

Странната история на клечките за зъби - аксесоар, оръжие и медицински продукт

От -350г. до 1850г.

Странната история на клечките за зъби - аксесоар, оръжие и медицински продукт - изображение

Клечките за зъби са от онези предмети, на които никой не обръща особено внимание. Повечето хора дори не купуват пакет с полезните инструменти за вкъщи, освен ако няма специален повод за това. От друга страна са толкова разпространени, че липсата им в ресторанта например, дразни посетителите на заведението.

И докато днес ние приемаме този продукт като даденост, в миналото дълготрайната клечка за зъби е имала своето място в рутинната хигиена, модата и дори сред арсенала на наемните убийци. Историята на малкия инструмент всъщност започва още през епохата на Палеолита.

Смята се, че още първите представители на рода Homo sapiens са използвали най-различни костици, сламки и клонки, за по премахват натрупалите се между зъбите им парчета храна. Археолозите намират доказателство за това чрез изследване на няколко праисторически черепа. Един от черепите на хоминид, по чиито зъби има следи от редовно почистване чрез тънък, остър предмет, е намерен в Грузия и е датиран на 1 милион и 800 000 години

Клечката за зъби на крал Чарлз I

Следващата по-интригуваща част от историята на клечката за зъби е нейното популяризиране сред античните култури. Археолозите разполагат с материални доказателства, които удостоверяват предположенията на антрополозите, че още в Бронзовата ера този предмет придобива популярност сред аристокрацията. За инструментът се споменава дори в литературата на Древна Елада.

Историкът Диодор Сицилийски разказва в своите трудове за смъртта на Агатокъл, един от тираните на Сиракуза. Според хрониста владетелят е отровен от политическите си противници. За целта те използвали именно клечка за зъби, напоена с отрова. Интересното е, че в този период за почистване на устната кухина не се използват дървени шишчета, каквито се продават днес по магазините, а елегантни инструменти, изработени от трайни материали.

Още от зората на човечеството по-богатите хора демонстрират своето благосъстояние чрез красивите предмети, които притежават. В това число не влизат само дрехите и интериора, а всякакви бижута, прибори, домакински принадлежности и т.н. Затова не бива да се учудваме, че в Късната Античност клечката за зъби стават все по-орнаментирани и изработени от все по-ценни материали. Тази тенденция продължава и през Средновековието.

Фабриката на ФорстърПървите клечки за зъби, предназначени за масово ползване, се произвеждат още през 16-ти век в Португалия. Те са дело на монахините от манастира Лорвао, намиращ се в централната част от страната. Тяхното предназначение обаче не е за поддържане на хигиената, а за по-лесна консумация на лепкави сладкиши. Днес по подобен начин се поднасят коктейлните хапки, както и някои ордьоври.

Манифактурата набира популярност през вековете и дори започва да изнася произведените продукти отвъд океана. Така те попадат в полезрението на американския предприемач Чарлз Форстър. Той открива дървените клечици за зъби по време на пътуване до Бразилия и веднага вижда потенциал в индустриалното производство на подобен тип инструмент за еднократна употреба.

Това се случва през 19-ти век, когато луксозните предмети от всекидневието отстъпват място на обикновените прибори, създадени не ръчно, а чрез машина. Именно затова Форстър смята, че неговите клечки за зъби ще подбият цената на ръчно дяланите, произведени локално продукти, които се използват в САЩ по това време. И наистина, само за няколко години клечките за зъби от завода успяват не само да се наложат на американския пазар, но и стават еталон за всички други предприятия за подобни стоки.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.britishmuseum.org

mrsdaffodildigresses.wordpress.com

www.mainememory.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЗдравни съветиЗдравни проблемиСнимкиЛюбопитноИсторияНовиниАлт. медицинаПроизводители