Начало История на медицината Странни методи за лечение: уред за коригиране на зрението от 30-те години на 20-ти век

Странни методи за лечение: уред за коригиране на зрението от 30-те години на 20-ти век

От 1920г.

Странни методи за лечение: уред за коригиране на зрението от 30-те години на 20-ти век  - изображение

По външен вид, старинното пособие, за което ще стане дума след ред разстояние, много наподобявало на бинокъл, но имало съвсем различно приложение. Т. нар. The Natural Eye Normalizer бил създаден, за да послужи на хората, които се оплакват от проблеми със зрението, давайки заслужена почивка на уморените им очи.

Идеята

Тялото на "здравословния бинокъл" бил направено от метал, а, при поставяне, очите попадали в специални уплътнения, които гарантирали, че зрителният орган ще се намира в пълна изолация и релакс. "The Natural Eye Normalizer" се появил на американския пазар през 30-те години на 20-ти век. Според организацията, която го произвеждала, той безопасно и лесно можел да се употребява в домашни условия и се продавал в комплект с подробен наръчник за употреба.

Идеята за създаването му била на американския офталмолог Уилям Хорацио Бейтс. Уилям бил новатор и търсач на нови хоризонти в медицинската си област. През 1920г. той публикувал в академичните среди обширен научен труд, наречен "The Cure of Imperfect Eyesight by Treatment Without Glasses". В писмения документ медикът изказал иновативната си теория, че зрителните нарушения могат да бъдат решени и без употребата на очила, а само – с достатъчно почивка и редовни упражнения на очите. Тезата на лекаря спечелила одобрението на много негови колеги, които също започнали да препоръчват на своите пациенти подобни терапии.

Що се отнася до измисленото от Бейтс пособие, то трябвало задължително да се използва в добре затъмнена стая. Чрез въртене на специална ръчка и приближаване на гореспоменатите уплътнения към очите, се извършвал своеобразният им масаж. И макар че, според сведения на пациенти в американската преса от този период, процедурата никак не била неприятна (даже напротив), тя довеждала до нулев ефект в справянето със зрителните проблеми.

Въпреки своята съмнителна ефективност, дълго време продуктът отчитал сериозни продажби на територията на САЩ и бил редовно рекламиран по различни медии.

Статията е част от историята на:

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.museumofquackery.com/devices/eye.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниФизиологияЛайфстайлХранене при...ИзследванияНормативни актовеХрани и ястияАлт. медицинаОрганизацииРецептиБотаникаЛеченияСпортСпециалистиЗаведения