Начало История на медицината Странни методи за лечение: хирургическо отстраняване на части от езика от 18-ти век

Странни методи за лечение: хирургическо отстраняване на части от езика от 18-ти век

От 1701г.

Странни методи за лечение: хирургическо отстраняване на части от езика от 18-ти век - изображение

Практиката, свързана с хирургическото отстраняване на части от езика, била широко разпространена на територията на Стария континент през 18-ти и 19-ти век. Любопитното е, че през този период тя била прилагана с една основна цел: елиминиране на заекването и пелтеченето. Въпреки че вероятно осъзнавали, че е доста крайна по своята същност, дълго време европейските лекари били наистина убедени, че техниката е ефективна и дава добри резултати.

След редица неуспешни опити обаче (и смъртта на пациенти в резултат на инфекция и загуба на кръв), "специалистите" се отказали да коригират говорните дефекти с… хирургически средства.

Към днешна дата, медицинската процедура, известна с наименованието хемиглосектомия, се прилага преди всичко при рак на устната кухина. По време на операцията успешно се премахват раковите клетки и макар че това довежда до видима деформация на сетивния орган, често резултатите могат да бъдат повече от обещаващи. Едновременно с това, пластичната хирургия и нейните методи могат значително да подобрят качеството на живот на индивидите, преживели хемиглосектомия.  

В заключение можем да кажем, че понякога странните методи за лечение от миналото намират подходящо приложение в съвремието ни, макар че примери за подобна приемственост не могат да бъдат намерени в излишък.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://listverse.com/2015/03/13/10-ancient-medical-practices-we-thankfully-abandoned/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниКлинични пътекиЛюбопитноЛеченияНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияПсихологияХранене при...СнимкиИнтервютаЗаведенияСоциални грижиОрганизацииАнкетиГеографияСпортДиетиБотаникаЛичностиНаправления в медицината