Начало История на медицината Странни методи на лечение. Хапчета за отслабване и плацебо

Странни методи на лечение. Хапчета за отслабване и плацебо

От 1955г.

Странни методи на лечение. Хапчета за отслабване и плацебо - изображение

През 20-30-те години на XX век известните жени, които желаят да поддържат съвършена фигура са готови да предприемат отчаяни действия. Сред странните методи на лечение, на които се уповават дамите са и "специалните" таблетки за отслабване. Трябва да се отбележи, че медикаментът действително постига желаните резултати, но уви, това не се дължи на уникалния химичен състав на лекарството. Напротив, таблетките за отслабване съдържат нещо далеч по-прозаично – яйца на чревни паразити. Дамите, грижещи се активно за перфектните си фигури често са принудени да се посветят и на каузата "борба с вредителите", която често пъти не е особено кратка.

През 1944 г., след голяма битка в американска болница постъпват много ранени, а морфинът, справящ се с болката по това време привършва. В стремежа си да намали страданията на пациентите, анестезиологът д-р Хенри Бичър им инжектира  физиологичен разтвор, веднага след приема на лекарства, изписани по схема на лекуващите медици. Любопитно е, че почти всички пациенти изпитват облекчение от физиологичния разтвор след инжектирането му. Д-р Бичър посвещава кариерата си на изследвания на този ефект. Лекарят въвежда за пръв път в историята на медицината термина плацебо. Това се случва през 1955 година. В този ред на мисли, в САЩ все още се произвежда лекарство, наречено Obecalp, което се дава на децата, имащи "ужасяващи" здравословни оплаквания. Тези хапчета съдържат предимно... захар, а наблюдателните родители могат да открият реалното приложение на Obecalp, стига да прочетат думата наобратно.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/441

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиСпортСнимкиЛайфстайлЗаведенияИнтервютаСоциални грижиОрганизацииСпециалистиАнкетиДиетиГеографияЛичностиБотаникаАлтернативна медицинаХранене при...ТестовеРецептиПроизводителиКалкулатори