Начало История на медицината Странни методи за установяване на бременност от 16-ти век

Странни методи за установяване на бременност от 16-ти век

От 1550г.

Странни методи за установяване на бременност от 16-ти век  - изображение

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че в миналото съществували голям брой необичайни "тестове" за установяване на бременност.

През 16-ти век, например, в Европа обучени експерти твърдели, че са способни безпогрешно да разпознаят дали една жена носи дете в утробата си по цвета и други характеристики на урината й. Някои от тези "специалисти" смесвали последната с вино и впоследствие наблюдавали получения ефект /тест, който може и да се е радвал на завиден успех, имайки предвид реакцията на белтъците с алкохола в урината на дамата/. Любопитното е, че, освен бременност, тези "пророци" можели да установят и определени здравословни нарушения.

През споменатия век френският доктор Жак Гиймо (1550 година – 1613 година) заявил, че може да установи евентуална бременност само… по очите на представителките на нежния пол. И ако смятате, че Гиймо бил шарлатанин, нищо подобно – французинът се възприемал за един от бележитите хирурзи в Страната на петлите от това време. Научният му труд "Traitе des maladies de l'oeil" се смята за една от най-добрите разработки върху офталмологията от разглежданата епоха. Но да се върнем на темата: експертът казвал, че още в ранния период на бременността /дори преди втория месец/ погледът на бременната чувствително се променял. Той ставал по-дълбок, зениците се свивали, клепачите увисвали, а в ъгъла на очите се появявали малки подути вени. И въпреки че не може да се открие особена научна обосновка на въпросното твърдение, Жак със сигурност бил прав за едно нещо: че бременността определено може да окаже влияние върху зрението, при това – не само в негативен аспект.

Твърди се, че през 1836 година, друг френски медик – Етиен Жакман, пръв забелязал, че приблизително около осмата гестационна седмица шийката на матката, срамните устни и вагината могат да придобият синкаво или лилаво-червено оцветяване заради увеличаването на притока на кръв във въпросните области. По-късно тази характерност станала известна като "белег на Чадуик", след като американският гинеколог Джеймс Рийд Чадуик представил откритието на конференция на Американската гинекологична общност през 1886-та. Имайки предвид факта обаче, че през 19-ти век гинекологичната специалност не можела да се похвали с особено високо ниво на развитие, можем да предположим, че белегът на Чадуик рядко бил използван в ролята си на установяване на бременност.

Едно е ясно: че, за разлика от тези стари методи, днешните тестове за бременност със сигурност дават много по-голяма гаранция за осъществено успешно зачеване, а и са много по-лесни са за употреба.

Снимка: freeimages.com/Rick Hawkins

Статията е част от историята на:

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://mentalfloss.com/article/48655/8-historical-methods-detecting-pregnancy

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноНаучни публикацииАлт. медицинаСпортПатологияКлинични пътекиПсихологияСоциални грижиВидеоЛеченияИзследванияФизиологияЗдравни проблемиПроизводителиНормативни актовеСпециалистиХранене при...ИнтервютаБотаника