Начало История на медицината Суеверия за прогонване на болестите чрез животни

Суеверия за прогонване на болестите чрез животни

От 1650г.

Суеверия за прогонване на болестите чрез животни - изображение

Има сведения, че в миналото сред голяма част от народите е било широко разпространено болестите да се прогонват чрез използването на различни животни, олицетворявайки болестите с тях.

У нас и по точно в Родопите е имало дори обичай, при който при появата на опасна болест довела и до жертви, към починалия са връзвал черен овен. След погребението очите на овена са били превързвани, след което овена се е изпращал в съседното село, за да отнесе болестта там.

Подобен е бил обичаят и в много други страни, но животните, които се използвали били различни. Така например арабите използвали камила, която обхождала всички улици на селото; в Индия – бивол, който е имал за цел да "вземе" холерата и да я отнесе на друго място и др.

В този суеверен обичай, който са спазвали хората в миналото, ясно проличава вярата в силата и възможността на човек да създава желани ефекти в природата.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Доц.д-р Иван К.Рачев, "Избрани научно-популярни статии"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаЛичностиЛюбопитноЛайфстайлКомпании и организацииОткритияСнимкиЗдравни съветиНовиниКлинични пътекиНормативни актовеЛеченияАлтернативна медицинаТестовеСпортПсихологияЗаведенияДиетиИнтервютаСоциални грижиОрганизацииХранене при...СпециалистиБотаникаАнкетиМедицински изследванияРецептиОбразованиеПроизводители