Начало История на медицината Суеверни представи за наталните зъби от първи век преди Христа

Суеверни представи за наталните зъби от първи век преди Христа

От -23г.

Суеверни представи за наталните зъби от първи век преди Христа  - изображение

Въпреки че в животинския свят за много бозайници е често срещано явление да се родят с израснали един или повече зъби, в миналото, когато се наблюдавало при хора, то се свързвало преди всичко с редица суеверни схващания. Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че още от втори век преди Христа във фолклора на много народи циркулирали голям брой митове, търсещи обяснение на т.нар. натални зъби /поникнали към момента на раждане/.

В Древен Рим, например, през 23г. пр. Хр. се приемало, че, когато това се случи на момчета, то същите ги очаквало славно и обещаващо бъдеще. Не по този начин обаче стояли нещата при момичетата, при които явлението се възприемало като определено лоша поличба.

В Средновековна Англия пък се смятало, че бебетата, появили се на бял свят с готови "попълнения" в усмивката, ще се превърнат по-нататък във времето във велики воини. Във Франция въпросното състояние било гаранция, че при тези, при което то се наблюдава, в бъдеще ще станат смели пълководци и ще завладеят света. В този ред на мисли, твърди се, че не кой да е, а небезизвестният Наполеон Бонапарт и персийският реформатор Зороастър били сред известните личности, родени със зъби. В някои култури, като малайзиската, например, отдавна се приема, че въпросното "дентално" събитие предвещава много късмет. Обратно, в китайската общност появата на такива мъници вещаело лоши събития, а самите те били възприемани като чудовища. По-чудовищен обаче бил фактът, че в някои африкански племена бебетата, родени със зъби, били убивани веднага след раждането, защото се смятало, че те ще донесат злини за общността.

Иначе, през 50-те години на миналия век в медицинската литература ранните зъби при децата били разделени на два вида, според времето им на избиване – натални, за които вече стана дума в настоящия материал, и неонатални – които избиват в първите 30 дни от живота на мъничето. Обикновено, специалистите забелязали, че те се появяват в "комбина" по два, на долната челюст. Любопитното обаче е, че през 80-те години на 20-ти век в Китай бил регистриран случай на новородено с 14 зъба, което, съвсем логично, привлякъл вниманието на медицинската гилдия от цял свят.

Към днешна дата, наталните и неонатални зъби се приемат за нормално явление, а не за проклятие, като само в определени случаи могат да бъдат сигнал за определена здравословна аномалия.

Снимка: freeimages.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3467875/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162856/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиНормативни актовеСпециалистиЛеченияЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноСпортАлт. медицинаИсторияБотаникаИзследванияСоциални грижиОрганизацииЗаведенияПроизводители