Начало История на медицината Сфигмограф на Жул-Мари от 1860 година

Сфигмограф на Жул-Мари от 1860 година

От 1860г.

Сфигмограф на Жул-Мари от 1860 година - изображение

Първият апарат, който е бил в състояние да създаде запис на показателите на кръвното налягане на хартия е бил представен през 1847 г. Нарекли са устройството сфигмограф. Много скоро се появили и други сфигмографи.

През 1860 г. френският изобретател, д-р Етиен Жул-Мари (1830-1904) е описал разработения от него сфигмограф. Д-р Жул-Мари е бил пионер в областта на разработването на различни методи за измерване на кръвното налягане, физиологичните изследвания и кинематографията като помощно средство за някои от тези проучвания.

Неговият сфигмограф се поставял на предмишницата на пациента и се фиксирал с помощта на памучна лента. Върху радиалната артерия (успоредна е на лъчевата кост на ръката) се поставяла плочка от слонова кост. Постепенно плочката се е премествала вследствие на налягането на кръвта по стените на артерията, а това движение се предавало към силус, потопен в мастило. Движещият се стилус проследявал мастилената линия, представяща това движение върху парче хартия. Хартията се издърпвала напред с часовников механизъм.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/667/marey-sphygmograph

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноНовиниФизиологияСнимкиПроизводителиСпортЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиАлт. медицинаЗаведенияЛеченияВидеоИзследванияНормативни актовеОткритияГеография