Съвременен абсент
От 1915г.
Повечето съвременни марки абсент, достъпни на пазара съдържат почти еднакви съставки, каквито са били и екстрактите от периода преди забраната на Зелената фея забраната на лечебното питие е одобрена през 1915 година. Абсентът, който се произвежда в рамките на Европейския съюз ограничават съдържанието на халюциногенното вещество туйон до 35 mg/l (максималното количество за горчивите спиртни напитки).
Най-високият клас абсент все още се произвежда в съгласие с традиционните рецепти, без да се добавят бои или други добавки. Някои продукти са изработени от билкови дестилати и се отличават с мек вкус. Тъй като тези продукти са безцветни, те се продават с марките „Blanche” или „La Bleue”. Видове с по-ниско алкохолно съдържание и добавената захар се продават като ликьори с вкус на абсент.
Независимо от традиционните рецепти, много от продуктите, продавани като абсент съдържат екстракти от пелин или други растения, смесени с етилов алкохол, а марките от ниския ценови клас не съдържат растителни екстракти. Те съдържат единствено смес от изкуствени аромати, оцветители и етилов алкохол. В тези случаи мацерираните билки дори не се дестилират, само се филтрират, за да се пресъздаде достоверен привкус. Тези продукти, имат по-силен вкус на пелин. Допълнителна фалшификация на питието става възможна при добавяне на екстракти от растения, съдържащи туйон (например Thuja Occidentalis L., Salvia Officinalis L).
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧЕРНАТА ВДОВИЦА - ДАНИЪЛ СИЛВА - ХЕРМЕС
КЪЩАТА НА ШПИОНИТЕ - ДАНИЪЛ СИЛВА - ХЕРМЕС
ЕКС ОРБИТА - ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ - ХЕРМЕС
ВЕРТИГО - НЕДЯЛКО СЛАВОВ - ХЕРМЕС
ПИАФЕ - НЕДЯЛКО СЛАВОВ - ХЕРМЕС
СВЕТОВЕ - ВЛАДИМИР ЗАРЕВ - ХЕРМЕС
Библиография
1. http://www.wormwoodsociety.org/index.php/science-articles/83-absinthism-fictitious-19th-century-syndrome?start=4
Коментари към Съвременен абсент