Начало История на медицината Съвременни дебати, касаещи авторството на медицинския трактат "Tротула"

Съвременни дебати, касаещи авторството на медицинския трактат "Tротула"

От 1681г.

Съвременни дебати, касаещи авторството на медицинския трактат "Tротула" - изображение

Любопитен е фактът, че заглавието на емблематичния медицински трактат „Тротула”, касаещ женското здраве започнало да се приема от средновековните читатели като нарицателно и за неговата авторка. Въпреки това, съвременните учени и медицинските историци не са съумели да „идентифицират” самоличността на мистериозната писателка. Сред логичните предположения се спрягало името на древната италианска лекарка Трота (Тротула) Салернска, но не може да се твърди със сигурност дали тя е реална историческа личност, или това е само псевдоним, под който е писал един или няколко автори. Въпреки всичко, в миналото се считало, че трактатът "Тротула” е написан именно от Трота от Салерно.

През 1681 година италианският историк Антонио Маца „възкресил” споровете за самоличността на лекарката в своята творба „Historiarum Epitome de rebus salernitanis”. Именно неговият труд започнал да подхранва убеждението, че Тротула е била една от първите жени, преподавали на студенти в емблематичното древно медицинско училище в Салерно: "…където, преподавали от позицията си на професори по медицина Абела, Меркуриада, Ребека, Трота, която някои хора наричат „Тротула”.

Историчката Моника Грийн пък предполага, че написаното от Маца е фикция, тъй като през 12 век в Салерно жените нямали разрешение да преподават на студенти. Може би италианският историк е бил провокиран да напише това в труда си, защото три годи преди публикуването му, първата италианска жена – Елена Корнаро е защитила в Падуа професорската си степен по философия. Не е изключено Антонио Маца също да е искал документира любопитни факти за своя град, подчертавайки факта, че не само в Падуа са преподавали жени.

През 1773 в Йена, К. Грюнтер бил следващият учен, оспорил идеята, че трактатът „Trotula” е с древен произход, нещо повече – той отхвърлил и идеята, че Тротула е авторка на труда. Така на „сцената” се появили дебатите дали наистина жена е написала текста, или не и дали тази древна лекарка е била Тротула.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Trotula

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНаправления в медицинатаНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиАнатомияАлт. медицинаЗдравни съветиЗаведенияЛюбопитноКлинични пътекиИзследвания