Начало История на медицината Съвременни технологични постижения в лечението на болестта на Крон в началото на 21 век

Съвременни технологични постижения в лечението на болестта на Крон в началото на 21 век

От 2005г.

Съвременни технологични постижения в лечението на болестта на Крон в началото на 21 век - изображение

Драстична промяна в лечението на възпалителните заболявания на червата в последните 60 години има приносът на новите медицински технологии. Фибопептичната колоноскопия (извършва и биопсии) например, а и илеоколоноскопията революционизират диагностиката както на улцерозния колит, така и на болестта на Крон в световен мащаб, особено по отношение на определянето на степента и тежестта на заболяването.

През 1982 г. медиците Лий и Папайоану публикуват доклад, описващ предимствата на хирургическата манипулация, наречена стриктуропластика при девет свои пациенти с болест на Крон. Вниманието към детайлите и последващите действия за овладяването на случаите отправят предизвикателство към конвенционално утвърдена представа, че анастомозата на червата при пациенти с болест на Крон  би довела до поява на фистули.

През 2001 г. Американската администрация по храните и лекарствата одобрява употребата на безжична камера с вид и форма на хапче за извършването на капсулна ендоскопия. Тази капсула се поглъща и преминава през целия стомашно-чревен тракт, създавайки цифрови изображения. Наскоро е разработена и изцяло неинвазивна версия на ендоскопията – можем да я определим като нейна виртуална братовчедка. Сканирането с компютърна томография (CT) се използва за реконструиране на триизмерния цифров модел на червата, позволявайки извършването на визуализираща обиколка на гастроинтестиналния тракт с умерена разделителна способност на компютърния екран.

От края на 90-те години екстраполацията на тази техника чрез магнитнорезонансна визуализираща ендоскопия е използвана в предварителни проучвания и такива за приложимост, за да могат да се идентифицират и изяснят характеристиките на болестта на Крон. Ядреномагнитният резонанс също е безопасен и ценен инструмент за локализирането на фистули при пациенти с възпалителни заболявания на червата. Но тъй като не е възможно да се получат биопсии за хистология с тези неинвазивни техники, ендоскопията често е все още необходима манипулация.

Името "болест на Крон" отдавна е подложено на критика заради неточността. Формирано е и движение за смяна на наименованието и то набира скорост. Експерти в областта на медицинската лингвистика са предложили, ако се използва изобщо, да се прилага непритежателната форма на всички епоними на болести и синдроми, за да има повече яснота. "Болест на Крон" е термин, който се използва спорадично в продължение на десетилетия, въпреки че едва напоследък тази употреба придобва по-широко приемане от академичните списания и медицински учебници.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Снимка: www.alwaysayurveda.net

Източник: www.//academic.oup.com/ecco-jcc/article/8/5/341/616781

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниИнтервютаЛюбопитноЛеченияИзследванияПрезентацииБотаника