Начало История на медицината Съдържание на книгите на Авъл Корнелий Целз. Книга 7

Съдържание на книгите на Авъл Корнелий Целз. Книга 7

От 1831г.

Съдържание на книгите на Авъл Корнелий Целз. Книга 7 - изображение

Книгата на Авъл Корнелий Целз, наречена "Предписания за здравите хора", присъстваща в трактата "De medicina" е заимствана от части от "Афоризми", написани в Хипократовия корпус. Описанието на любопитното съдържание на книгите на Авъл Корнелий Целз, и в частност книга седем създава у читателите представа за хирургическото лечение. Трудът на известния древен медик е синтезиран в съвременното издание на Александър Лий от 1831 година.

В последните две книги изложението е строго професионално и на практика представлява учебник по хирургия и следоперативно възстановяване , като в седма книга са изложени и манипулации и интервенции в различни части на тялото, а осма книга разглежда фрактурите и разместванията на кастите. Докато описанията на болестите и терапиите в предишните книги могат да служат на по-широк кръг от читатели, тъй като леченията в по-голямата си чест са по силите на болния или обкръжението му, то хирургическите операции биха се извършили само от обучени специалисти.

Подробните инструкции са насочени само към професионалистите, било общопрактикуващи, било занимаващи се с хирургия. Това преместване на фокуса към специализирания читател повдига още веднъж въпроса кой е адресатът на съчинението, за кого е било написано и сред кои кръгове се е разпространявало. За съжаление няма сведения за разпространението на трактата след издаването му като част от енциклопедичния труд и коя точно е била аудиторията на Целз.

В началото той споменава заслугите на Хипократ и големите гръцки и римски хирурзи до негова време. Няма съмнение, че те са били предимно гърци и Целз ги изброява поименно, тъй като описва основно техните хирургически техники.

В седма глава Целз разказва за заболяванията на очите, при които  помага хирургическа намеса и детайлно обрисува премахването на птеригиума, задебеляването на конюнктивата във формата на крило, разрастващо се към зеницата. Преди да обясни лечението на катаракта, той описва строежа на окото.

В дванадесета глава Авъл Корнелий Целз излага начина на изваждане на зъб и последващото лечение. Съставя и:

1. "За нараняванията и как да се лекуват"
2. "За тези, които сами се подуват, и как трябва да се премахват и лекуват"
3. "За добрите и лошите признаци на абсцесите"
4. "За фистулите и тяхното лечение"
5. "За върховете на копията и стрелите, които трябва да се извадят от тялото"
6. "За подуванията, мели церида,атерома, стеатома и подутините на главата"
7. "За уврежданията на очите, които се лекуват със скалпел и хирургически"

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Ирена Станкова, "Античното лечебно изкуство според De medicina на Авъл Корнелий Целз"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияОткритияЛичностиЛюбопитноКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлСнимкиАлтернативна медицинаЗдравни съветиАнкетиНовиниРецептиСпортКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияСпециалистиСоциални грижиОрганизацииПроизводителиОбразованиеТестовеБотаникаЛечения