Начало История на медицината Създаване на "Амджен" ("Amgen") през 1980г.

Създаване на "Амджен" ("Amgen") през 1980г.

От 1980г.

Създаване на "Амджен" ("Amgen") през 1980г.  - изображение

Американската биотехнологична компания "Амджен" ("Amgen") била основана на 8 април 1980-та от група учени, съвместно с няколко венчър инвеститори. (Най-общо казано, венчър инвеститорите са предприемачи, които влагат средства във високо рисково начинание, като обаче участват активно в развитието на бизнеса не само финансово, но също и с добри идеи, с намиране на сътрудници и т.н.).   

Брандът стартирал официално своята дейност през 1981-ва в калифорнийския град Таузънд оукс. Скромният екип на организацията бил настанен в сграда (наричаща се днес Билдинг 1), намираща се в непосредствена близост до редица процъфтяващи научни центрове, както и до няколко престижни университета, между които "University of California–Los Angeles" (UCLA) и "California Institute of Technology". Едновременно с това, консултантският научен борд на "Амджен" включвал специалисти от Националната академия по науките вСАЩ, а за изпълнителен директор на компанията бил избран не кой да е, а Джордж Б. Ратман.Преди да се присъедини към "Amgen", Ратман имал достатъчно натрупан професионален опит като вицепрезидент на диагностичния отдел на "Abbott Laboratories". Съвсем естествено, Джордж не се колебал дълго, а веднага формулирал основните научни цели на компанията. И по-важното – за нула време осигурил необходимото финансиране за провеждане на грандиозни експерименти в областта на технологиите.

През първите три години, специалистите на "Амджен" се впуснали в редица предизвикателства и пробвали много неща - да създадат организми за преработка на нефтени шисти, да разработят метод за по-бързо отглеждане на кокошки, да клонират луцифераза (светлинния източник на светулките). А безспорно едно от най-големите им постижения било разработването на специален метод за производство на индиго в бактерията E. Coli (Ешерихия коли). Този експеримент заслужено се "озовал" на корицата на престижното списание "Science magazine" през октомври 1983-та.

През следващите няколко години обаче научният потенциал на компанията тепърва щял да показва на какво е способен, а откритията, за които трябвало да бъде отличен, щели да стават все повече и повече.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.amgenhistory.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...НовиниЛюбопитно