Начало История на медицината Създаване на Американската кардиологична асоциация през 1915 година

Създаване на Американската кардиологична асоциация през 1915 година

От 1915г.

Създаване на Американската кардиологична асоциация през 1915 година - изображение

През 1915-та в Ню Йорк група от високообразовани лекари се събрали и формирали първата по рода си асоциация за превенция и лечение на сърдечносъдови заболявания в САЩ. Американските специалисти съзнавали, че в страната се усещал сериозен дефицит на информация, касаеща въпросните здравословни проблеми, и били твърдо решени да бъдат деятели на промяната. По същото време, много често пациентите със сърдечни състояния, в буквален и преносен смисъл, не разполагали с много възможности пред себе си, освен с тази да останат приковани на леглото и просто да свикнат да живеят с поставената диагноза.

Така, гореспоменатите експерти не се поколебали, а инициирали серия от проучвания в Ню Йорк и в Бостън, за да установят дали тези пациенти в действителност могат да водят нормален живот и дали е безопасно, например, да се върнат на работа. В резултат на амбициозната мисия и на всичко направено по осъществяването й, през 20-те години на миналия век в Бостън, във Филаделфия, а също и в Чикаго били формирани редица други подобни общности, а интересът към проблема се разпространил в немалко градове на територията на САЩ и Канада. Съзнавайки спешната нужда от създаване на институция, която да оперира на национално равнище и по този начин - да улесни и усъвършенства размяната на знания и опит по конкретните казуси, през 1924-та шест водещи кардиолози отвъд Океана, представители на различни градове, поставили основите на Американската кардиологична асоциация (АHA).

Близо десетилетие по-късно, членовете на АHA започнали активно да търсят начини да разширяват дейностите си и да ги популяризират сред населението. През 1946-та асоциацията получила сумата от 50,000 долара от Американския легион, за да осъществи изследвания върху ревматичната треска и създаването на общност от пациенти с този проблем. Впоследствие АHA си осигурила още много други спонсори, а в структурите й били привлечени хиляди доброволци с различна квалификация и умения.

В заключение, можем да кажем, че появата й със сигурност допринесла много за революционизиране на кардиологичната наука в Страната на неограничените възможности.

4.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.heart.org/HEARTORG/General/History-of-the-American-Heart-Association_UCM_308120_Article.jsp#

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииНовиниИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИзследванияПроизводителиОрганизацииФизиологияКлинични пътекиЛечения