Начало История на медицината Създаване на американската компания "Бакстер" през 1931 година

Създаване на американската компания "Бакстер" през 1931 година

От 1931г.

Създаване на американската компания "Бакстер" през 1931 година - изображение

През 1931 година двама медици от американския щат Айова – д-р Ралф Фолк и д-р Доналд Бакстер, основали обща компания за търговска дистрибуция на разтвори за интравенозно приложение, наречена "Don Baxter Intravenous Products Company". Първоначалната идея на организацията била да обслужва лечебните заведения, локализирани в т. нар. регион Среден Запад. Важно е да споменем, че в разглеждания период само големите изследователски центрове и университетски болници разполагали с апаратура за разработката на въпросните препрати, които се предлагали с различно качество, но и в ограничени количества. Фолк и Бакстер планирали да преодолеят всички съществуващи проблеми, стартирайки производството на амбициозни доставки /при строг контрол на производствения процес/ на тези разтвори, в стерилни контейнери.

Само две години по-късно, фирмата отворила свое предприятие в Гленвю - предградие на Чикаго. Първоначално , "Don Baxter Intravenous Products Company" разполагала с екип от само шестима човека. В продуктовата й линия можели да се открият общо пет вида разтвора, съдържащи се в стъклени контейнери. Американската корпорация "American Hospital Supply Corporation", също базирана в Чикаго, разнасяла и доставяла продуктите на "Бакстер" в гореспоменатия регион.

През 1935-та Фолк откупил партньорския дял на компанията от Доналд Бакстер. Много скоро след това, Ралф основал център за научна и развойна дейност и инициирал строежа на втори завод – в Канада. През 1939-та фирмата пуснала на пазара "Transfuso-Vac" – стерилна вакуум система за взимане и съхранение на кръв. Предишните методи позволявали кръвта се съхранява само за няколко часа, докато въпросната система увеличавала този период до 21 дни.

По време на Втората световна война "Бакстер" осигурявала пособия за съхранение на кръв, както и разтвори за интравенозно приложение, на американските военни сили. Тогава организацията отворила няколко временни завода, с цел да отговори на повишеното потребление и в резултат на военните действия. След войната въпросните производствени структури били консолидирани в предприятието в Гленвю.

Така именно било поставено началото на известния бранд, а през следващите години развитието му щяло да се отличава с бърз напредък.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/baxter-international-inc-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиФизиологияНормативни актовеЛечения