Начало История на медицината Създаване на английския санаториум за душевно болни "Холоуей" през 1885г.

Създаване на английския санаториум за душевно болни "Холоуей" през 1885г.

От 1885г.

Създаване на английския санаториум за душевно болни "Холоуей" през 1885г.  - изображение

Може да се каже, че санаториумът "Холоуей" ("Holloway Sanatorium") бил сред интересните институции за лечение на хора с психични нарушения в Англия от края на 19-ти век. Според британския писател-пътешественик Бил Брайсън, лечебното заведение се отличавало с неподозиран чар и безспорно било необикновено. Любопитното е, че пациентите му можели да се разхождат свободно в околността; да пазаруват сами в местните магазини, при това - на равни начала с жителите на градчето Вирджиния Уотър, където именно се намирала болницата. За живота и организацията й свидетелстват съхранени тефтери с подробно описани психиатрични случаи. От информацията в тези документи става ясно, че здравословният профил на всеки пациент бил внимателно проследяван по време на целия му престой в заведението.

Важно е да споменем, че "Холоуей" отворил врати през 1885 година – най-вече за представители на средната класа, които, чисто финансово, можели да си позволят да се лекуват там. Санаториумът бил основан от бизнесмена и филантроп Томас Холоуей. Томас назначил не кой да е, а архитекта Уилям Хенри Кросленд да построи изпипана, във всяко отношение, сграда в готически стил във Вирджиния Уотър, Съри. Така, психиатричното заведение било издигнато по средата на живописна паркова зона и било локализирано по начин, по който да се вижда добре от близката железопътна гара. По-късно, през 1997г. английският психотерапевт Джейн Ноулс съобщава в "Psychiatric Bulletin", че "Холоуей" била създадена по френска идея, която отричала присъствието на гладки и бели стени в болницата, тъй като същите не се харесвали от болните. Затова всеки сантиметър от стените в "Holloway Sanatorium" бил нарочно декориран с различни мотиви, между които – образи на малки дяволчета, на червен фон. Изглежда, че приютът наистина се възприемал от пребиваващите като комфортно място, което те дори не желаели да напускат.

Голямата /и необичайна за времето си/ свобода, която пациентите получавали обаче, понякога довеждала до трагични последици. Откъс, поместен в ежедневника "Daily Telegraph", разказва за някой си господин Джон Мийд – бивш проповедник, който решил да лекува слабостта си към алкохола в санаториума. Като изключим факта, че мъжът имал небрежен външен вид, като цяло Мийд бил физически здрав и много обичал дългите разходки в околността. По време на една от екскурзиите си, докато седял в близост на прелеза на Вирджиния Уотър, Джон видял приближаващ влак, хвърлил се върху релсите и бил убит от превозното средство. Както се досещате, това не било единственото регистрирано самоубийство в институцията. Следствието заключило, че недостатъчният надзор над пациентите била причина за този и други подобни инциденти.

В гореспоменатите тефтери, освен ценна здравна информация, могат да се открият и снимки на пациентите, придружени с описателно пояснение за физическото им състояние. Лекуващите в "Холоуей" най-често страдали от внезапни пристъпи, а справянето с тях обикновено се осъществявало чрез администриране на сънотворни медикаменти. Когато се налагало обратното, а именно – употребата на стимулиращ препарат, медиците в психиатричния център нерядко използвали стрихнин. Последният обаче се давал на болните в малки дози, тъй като неговата висока токсичност била известна на лекарския персонал. Иначе, за по-голямата част от болните били предвидени различни творчески занятия през деня, като за жените такова било плетенето.

До 70-те години на 20-ти век за управителите на "Holloway Sanatorium" станало пределно ясно, че институцията почти е изчерпала своята функционалност. Така, през 1980 година санаториумът окончателно бил затворен, а по-късно сградата била превърната в луксозен жилищен комплекс. Съхранените исторически подробности обаче, които могат да се открият за психиатричната болница, дават интересна представа за начина, по който се е осъществявала грижата за душевно болните в Англия от края на 19-ти век.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2016/07/holloway-sanatorium-for-the-insane/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииНовиниЗаведенияСнимкиОбразованиеИсторияСпециалистиНормативни актовеПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитно