Начало История на медицината Създаване на болницата "Narrenturm" във Виена през 1748 година

Създаване на болницата "Narrenturm" във Виена през 1748 година

От 1748г.

Създаване на болницата "Narrenturm" във Виена през 1748 година - изображение

Сигурно ще ви е интересно да разберете, че виенската болница "Narrenturm", известна още като "Кулата на лунатиците", се смята за най-старото заведение за настаняване на душевно болни в Европа. То било построено през далечната 1784-та и било разположено от едната страна на сградата на Виенската многопрофилна болница, която днес е университетски кампус. Самата кула към днешна дата е музей по патология и анатомия. Иначе, "Narrenturm" била построена по време на управлението на император Йозеф II, по идея на архитекта Исидор Каневал.

Няма две мнения по въпроса, че болницата се отличава с необичайна и впечатляваща архитектура. Тя представлява подобна на крепост кръгла сграда на пет етажа, с малки процепи за прозорци, наредени в кръг. Към нея имало и централна зала, с ориентация север-юг. Вътре се помещавали общо 139 "клетки" за обитателите на институцията. Идеята за създаването на "Кулата на лунатиците" била продиктувана от откритието, че т. нар. виенски монаси капуцини използвали подобни подземия, за да приютяват братята си с психични проблеми. Освен това, по време на пътуванията си във Франция Джоузеф II научил за съществуването на заведения със сходни функции. Може да се каже още, че създаването на "Narrenturm" демонстрирало промененото отношение към душевно болните към разглеждания период. Те, малко по малко, започвали да се разграничават от останалите представители на общността, а не се класифицирали в общата категория на бедните.

Иначе, всяка клетка била залостена със здрава врата, а вътре били монтирани вериги, с които "пациентите" били оковавани като част от "лечението" им. Приличащо на тъмница, заведението било визуален израз на откровената криминализация и сегрегация на хората с ментални проблеми през онзи период. До края на 90-те години на 18-ти век иновациите в третирането на душевно болните направили кулата неизползваема.
Интересна подробност е, че в началото на построяването си "Narrenturm" имала на покрива си гръмоотвод. Не е ясно обаче дали същият е бил използван за евентуално лечение на пациентите с електротерапия.

Независимо, че отдавна е изоставила своето "психиатрично" минало, днес сградата продължава да е интересен обект за разглеждане от туристите, а много от тях може би дори не знаят какво е било първоначалното й предназначение.

Снимка: Wikimedia Commons

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.inquiriesjournal.com/articles/283/2/the-history-of-mental-illness-from-skull-drills-to-happy-pills

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияЛюбопитно