Начало История на медицината Създаване на българския лекарствен продукт "Табекс"

Създаване на българския лекарствен продукт "Табекс"

От 1953г.

Създаване на българския лекарствен продукт "Табекс"  - изображение

Може и да сте чували за медицинския препарат "Табекс" ("Tabex") и дори да сте го използвали някога, но знаехте ли, че той е дело на българската фармацевтична индустрия? Бързаме да ви информираме, че същият бил произведен през втората половина на 20-ти век в Химико-фармацевтичен завод – София (ХФЗ), който е своеобразен предшественик на родната компания "Софарма". Каним ви в следващите редове, за да ви запознаем набързо с неговия път на създаване.

"Табекс" в борбата срещу тютюнопушенето

Парадоксално или не, за появата на популярния и в наши дни препарат са "виновни" двама учени, които имали дълга и "страстна" привързаност към цигарите – фармаколозите Димитър Пасков (останал в историята като "бащата на нивалина") и Христо Добрев.

През 1953г. експертите започнали да проучват действието на алкалоида цитизин (съдържащ се в голяма част от растенията от семейството на пеперудоцветните), който впоследствие щял да бъде използван в основната съставка на "Табекс".  

Пасков и Добрев подложили на многобройни тестове ценния кристален прах и с изненада открили, че във фармакологично отношение той много наподобява действието на никотина. В същото време обаче, въпросното вещество можело да се похвали със значително по-малка токсичност и по-слабо периферно въздействие върху кръвоносната система. Като "бонус" към всичко казано, цитизинът се откроил и със силен възбудим ефект върху дишането.

Накратко казано, българските химици имали достатъчно основания да заключат, че той би се оказал като чудесен помощник в опитите на много хора да отхвърлят зависимостта си от цигарите, без тези опити да са съпроводени с излишен стрес. В експериментите си специалистите първо тествали действието на алкалоида върху животни – котки, намиращи се под действието на упойка. Впоследствие, веществото  било изпробвано и върху хора.

През 1962г. професор И. Исаев, базирайки се на резултатите от тези изследвания, успял да изолира цитазин от жълтата акация, което постижение две години по-късно – през 1964г, довело до стартиране на експерименталното производство на "Табекс" в ХФЗ.

Както можете да се досетете, много бързо лекарственият продукт се превърнал в истински "хит" на родния фармацевтичен пазар и занапред щял да държи завидно високи резултати по отношение на продажбите.

Статията е част от историята на:

4.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", Наталия Ангелова, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияЗдравни съветиЛюбопитноТестовеАлт. медицинаЛеченияНовиниХранене при...СнимкиБотаникаВидеоПсихологияЛайфстайлСоциални грижиАнкетиСтатистически проучванияПроизводители