Начало История на медицината Създаване на детската болница "Boston Children's Hospital" през 1896г.

Създаване на детската болница "Boston Children's Hospital" през 1896г.

От 1896г.

Създаване на детската болница "Boston Children's Hospital" през 1896г.  - изображение

Може да се каже, че "Boston Children's Hospital" е едно от първите специализирани детски болнични заведения на територията на САЩ. Официално, то отворило врати на 20 юли 1896г., а основният "виновник" за неговото съществуване бил доктор Франсис Хенри Браун. Браун бил военен лекар-хирург от Граджанската война в САЩ от 1861-ва. През 1867-ма специалистът пътувал много в Европа и се запознал с редица европейски педиатрични практики. В крайна сметка, американецът останал силно впечатлен от високото ниво на развитие на грижата за мъниците, коeто наблюдавал на много места в Стария континент. Затова, когато се прибрал у дома, той се постарал веднага да отвори педиатрична лечебна институция в Бостън, на улица "Рътленд 9". Същата заемала скромна квадратура на етажа на малка къща и разполагала само с двадесет легла за пациенти. Много бързо обаче, приблизително година след основаването си, "Boston Children's Hospital" била преместена на нов адрес, на ъгъла на "Рътленд" и "Вашингтон", където останала да се подвизава до 1871г. Няма да е прекалено, ако кажем, че в лечебното заведение, през различни времеви периоди, били осъществени едни от най-важните открития в педиатричната наука не само отвъд Океана, но и в световен мащаб.

През 1920-та небезизвестният американски медик Уилям Лад за пръв път започнал да извършва в бостънската медицинска институция хирургически процедури за коригиране на различни вродени дефекти, с което на практика той поставил основите на педиатричната хирургия в Америка. Близо две десетилетия по-късно в "Boston Children's Hospital" била реализирана и първата в света успешна интервенция по отстраняване на вроден дефект на сърдечносъдовата система. Сложната операция, което извършване дало своеобразен старт и на ерата на модерната детска сърдечносъдова хирургия, била извършена от д-р Робърт Е. Грос. През 1947-ма педиатричният паталог д-р Сидни Фарбър успял да се сдобие с ценни доставки от аминоптерин, а по-късно – с амитоптерин, с които препарати провел експериментално лечение на малчугани, болни от левкемия. Тогава именно Фарбър успял да постигне първата в историята на медицината частична ремисия на остра левкемия, а през 1950-та се превърнал в един от основателите на специализираната медицинска институция "Dana-Farber Cancer Institut" за лечение на ракови заболявания.

През 1954-та в бостънската детска болница д-р Джон Ендърс и колегите му осъществили успешното култивиране на полиомиелитния вирус, заради което впоследствие получили Нобелова награда за медицина. Важното им постижение позволило малко по-късно да бъдат създадени и първите ваксини срещу детски паралич. През 1983-та в заведението за пръв път успешно било оперирано новородено с поставена диагноза синдром на хипопластично ляво сърце – състояние, което в по-ранен период се е смятало за фатално. През 1986г. в "Boston Children's Hospital" за пръв път била извършена трансплантация на сърце. По-късно през годината 15-месечно бебе станало най-младият пациент в Нова Англия, подложил се на трансплантация на сърце.

В края на 80-те години на двадесети век изследователи по неврология и генетика открили, че бета амилоидът - протеин, който се натрупва в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер, е токсичен за невроните, което именно можело да бъде причината за дегенеративното заболяване.

Накратко казано, през годините "Boston Children's Hospital" привличала в своите отделения все високообразовани специалисти, които били винаги готови за нови открития и постижения. И в наши дни детската болница се ползва с много добра репутация, а персоналът и управата й, както гласи и слоганът й, не спират да се вдъхновяват в работата си от малките си пациенти.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.childrenshospital.org/news-and-events/inside-boston-childrens/july-2013/history-in-hiding

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиСпортСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииЗаведенияНормативни актове