Начало История на медицината Създаване на "Джонсън и Джонсън"

Създаване на "Джонсън и Джонсън"

От 1864г.

Създаване на "Джонсън и Джонсън"  - изображение

Може да се каже, че появата на американската компания "Джонсън и Джонсън" ("Johnson & Johnson")  има своеобразна предистория, която започва още през 60-те години на 19-ти век. Тя е пряко свързана с професионалния път на един американски предприемач на име Робърт Ууд Джонсън I и неговите братя – Джеймс и Едуард.

Когато бил само на 16 години, Робърт приел да започне стаж в аптеката на своя чичо Джеймс Ууд в Пъкипсий (щата Ню Йорк). Основната цел била момчето да се държи настрана от военните действия на Гражданската война, която бушувала по това време в Страната на неограничените възможности. През 1864г., след като натрупал достатъчно опит, той напуснал фирмата на своя роднина и започнал работа в нюйоркската  компания "Roushton & Aspinwall".

На новото работно място младежът се запознал с колегата си Джордж Дж. Сийбъри. След няколко съвместни проекта, те установили, че имат много общи възгледи помежду си и решили да започнат собствен бизнес. Речено сторено.

Не след дълго предприемачите основали обща фирма, която нарекли "Сийбъри и Джонсън" ("Seabury & Johnson"). Двамата мъже били живо заинтересувани от откритията на британския микробиолог Джоузеф Листър в областта на стерилната хирургия и съсредоточили усилията си в създаването на продукти, които да се използват главно в операционната зала. Джонсън бил упорит и се трудел по 12 часа на ден, за да изобрети подходящо асептично хирургическо оборудване. Резултатите не закъснели. До 1878г. фирмата успявала да реализира по 10,000 долара месечна печалба.

Не всичко обаче вървяло по мед и масло. Освен сходните бизнес интереси, Джонсън и Сийбър започнали да се изправят и пред различен род противоречия и най-вече – такива, свързани с това как да разделят помежду си приходите. Нещо повече, Сийбър бил много против това единият брат на Робърт – Джеймс, да се присъединява към фирмата. През 1880г. Джонсън се уморил да спори с партньорa си, прехвърлил своя дял от компанията на него и се отказал да се изявява в медицинския бранш за период от няколко години.

"Johnson & Johnson"

Братята на Робърт – Джеймс и Едуард Джонсън, решили да тръгнат по стъпките му и също създали собствена компания, която нарекли "Джонсън и Джонсън" ("Johnson & Johnson"). За съжаление, мъжете не разполагали с достатъчно капитал и затова стартът на компанията определено не бил от най-успешните.

Докато братята се борели с финансовите пречки пред реализация на бизнес целите си, Робърт също имал известни проблеми. Оказало се, че неговият сътрудник Сийбър не бил в състояние да му изплаща месечните парични задължения в резултат на прехвърлянето на дяловете на компанията. За да се справи с неприятната ситуация, Сийбър позволил на своя бивш партньор отново да навлезе в медицинския бранш, ако, в замяна, опрости дълговете му. Робърт се съгласил, после се присъединил към братята си, осигурявайки свеж капитал за ново начало на семейната компания.

През 1886г. фабриката на "Джонсън и Джонсън" заработила на пълни обороти в американския град Ню Брънзуик, щата Ню Джърси. Само две години по-късно "Johnson & Johnson" генерирала печалба от 25,000 долара на месечна база. А през следващите няколко години създателите на бранда щели да се радват на наистина добри резултати от своята дейност.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.jnj.com/about-jnj/company-history

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияБотаникаСнимкиСпециалистиЛюбопитноНовиниЛеченияИнтервютаНормативни актовеЗаведенияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайлНаправления в медицината