Начало История на медицината Създаване на Катедрата по ортодонтия към Стоматологичния факултет-София през 1991г.

Създаване на Катедрата по ортодонтия към Стоматологичния факултет-София през 1991г.

От 1991г.

Създаване на Катедрата по ортодонтия към Стоматологичния факултет-София през 1991г.  - изображение

В началото на 90-те години на миналия век, като логичен резултат от плавното развитие и усъвършенстването на денталната медицина в страната ни, у нас се появяват нови катедри по стоматология. Една от тях била Катедрата по ортодонтия, създадена през 1991 година в Стоматологичния факултет към Медицинския университет- София.

Трябва да се има предвид, че, в исторически план, началото на ортодонтската наука и, в частност – на нейното академично изучаване в България, е поставено няколко десетилетия по-рано, през 1942г. Именно тогава в Зъболекарския отдел на Медицинския факултет започва да функционира секция "Ортодонтия"/към Хирургическата катедра/. Въпросното направление по онова време има статут на самостоятелна дисциплина, която е изключително интересна и новаторска, а знанията, придобивани по време на нея, се доказват след завършването й с изпит. Десетилетие по-късно, през 1952 година, с оглед значимостта на направлението и с осъществените открития в областта, възниква отдел "Ортодонтия" в структурата на Катедрата по ортопедична стоматология. Голям брой български експерти, подпомогнати от студентите и сътрудниците си, правят всичко по силите си да утвърдят специалността и да се погрижат с взаимни усилия да изградят съвременния й облик. Между тях трябва да споменем имената на: доц. Нора Гешева, доц. Звездица Божкова, доц. Лилияна Декова, доц. Венета Апостолова и други.

В крайна сметка, през 1991 г. Катедрата по ортодонтия към Стоматологичния факултет в столицата става факт, като първоначално тя е оглавена от доц. Лилияна Декова. Веднага след създаването на учебното звено в нея започват да се "нищят" и проучват различни проблеми, касаещи профилактичните практики, третирането и генетичната предопределеност на някои зъбно-челюстни деформации, психологическата страна на ортодонтската практика, както и още много любопитни теми от областта. През 1992 година доц. Лилияна Декова е заменена от проф. Валентин Мутафчиев, който ръководи умело институцията в продължение на 16 години - до 2008 година. Проф. Мутафчиев се отличава като блестящ професионалист и преподавател. През 1992 година той неслучайно е избран за председател на отдела "Ортодонтия", създаден от Българското научно дружество по стоматология. Проф. Мутафчиев е един от основоположниците и достоен член на Европейската ортодонтска федерация и Световната ортодонтска федерация.

В крайна сметка, създаването на Катедрата по ортодонтия се смята за важен момент в историята на стоматологията.


Над материала работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноИстория