Начало История на медицината Създаване на Катедрата по педиатрия в Пловдив

Създаване на Катедрата по педиатрия в Пловдив

От 1946г.

Създаване на Катедрата по педиатрия в Пловдив  - изображение

Към края на първата половина на 20-ти век и в началото на втората в страната ни постепенно започнали да се формират различни учебни институции за подготовка на специалисти в областта на детските болести.

Една от тези образователни организации била именно Катедрата по педиатрия в Пловдив. Тя стартирала своята дейност още през далечната 1946 година, в ролята на своеобразен приемник на детското отделение в Първостепенната държавна болница, съществуваща още от 1931-ва. Към разглеждания период, въпросното отделение разполагало с общо шейсет легла, двадесет от които - кърмачески. Професор Богоя Юруков бил назначен за пръв директор на Катедрата, а доктор Иван Андреев бил избран за главен клиничен асистент. Към средата на века, броят на леглата се увеличил двойно, в резултат на разкриване на ново кърмаческо отделение, както и на активни ремонтни дейности.

През 1947-ма, след защитата на докторската си дисертация, Андреев станал доцент, по-късно – професор, а до 1964 година той успешно ръководил Катедрата. Под негова егида били инициирани важни проучвания и били отпечатани немалко съществени научни публикации, свързани най-вече с проявленията и лечението на инфекциозните състояния при малчуганите. Десетилетие след оттеглянето на д-р Андреев, управлението на пловдивското учебно звено попаднало в ръцете на още един изявен специалист – проф. Иван Вапцаров. На практика, Вапцаров и Андреев били експертите, допринесли най-много за развитието на педиатричната област в Града на тепетата. Няколко важни педиатрични направления, между които детската алергология и имунология, получили възможност да се развият и усъвършенстват, благодарение на техните усилия. Любопитното е, че проф. Андреев имал големи заслуги в разбирането на здравословно състояние, наречено "скарлатинозно сърце", както и в описването на първата епидемия от хепатит от 1941-ва.

В периода от 1975 година до 1986 година Катедрата била управлявана от професор Христо Михов, който по отношение на кариерната си насоченост, проявявал сериозен интерес най-вече върху практическата педиатрия. След 1999-та към образователната институция бил присъединен Медикогенетиният консултативен център, а през 2000 година тя била прекръстена на Катедра по педиатрия и медицинска генетика.

Катедрата безспорно има дълги традиции и голям принос в развитието на педиатрията у нас.

 

Снимка: everystockphoto.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиЗаведенияИсторияНовиниСоциални грижиЗдравни съветиСпортНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииСпорт и туризъмЛайфстайлОбразованиеАптекиЛюбопитно