Начало История на медицината Създаване на Катедрите по педиатрия при медицинските университети във Варна, Плевен и Стара Загора

Създаване на Катедрите по педиатрия при медицинските университети във Варна, Плевен и Стара Загора

От 1963г.

Създаване на Катедрите по педиатрия при медицинските университети във Варна, Плевен и Стара Загора - изображение

Сигурно знаете, че педиатрията е сравнително нов дял в медицината, макар че, със своята 120-годишна история, той съвсем не бива да бъде подценяван. През 20-ти век въпросната наука преживяла и у нас динамичен период на развитие и усъвършенстване. Следвайки логиката на този прогрес, от втората половина на века в страната ни започнали да се формират различни образователни звена, чиято основна мисия била в тях да се обучават висококвалифицирани специалисти в областта на детските болести.    

Така, през 1963-та врати отворила Катедрата по педиатрия при Медицинския университет във Варна. За пръв ръководител на институцията, разположена в морската ни столица, бил избран небезизвестният професор Стефан Димитров, под чието управление тя останала до 1977-ма.

През 1978-ма към Медицинския университет в Плевен също била разкрита Катедра по детски болести, която към настоящия момент е със статут на сектор по педиатрия. Тогава на ръководния пост застанал българският специалист проф. Никола Мумджиев, който изпълнявал съответната длъжност до 2002 г. Доктор Мумджиев определено изиграл важна роля в усъвършенстването на грижите за малчуганите в региона. В наши дни експертите й фокусират вниманието си върху извършването на изследвания, свързани най-вече с различни сърдечносъдови състояния, туморни заболявания, отравяния и наркомании при най-малките.

Макар и доста по-късно, през 1986-та, към Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора също заработила Катедра по педиатрия, с пръв ръководител Г. Петков.

Ето така педиатричната наука в България се развивала и се усъвършенствала през годините, за да може в началото на 21-ви век да посрещне нови и по-големи предизвикателства.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЗаведения