Начало История на медицината Създаване на Клиниката по акушерство и гинекология в Стара Загора

Създаване на Клиниката по акушерство и гинекология в Стара Загора

От 1976г.

Създаване на Клиниката по акушерство и гинекология в Стара Загора - изображение

През месец май 1976 година като част от акушеро-гинекологичния комплекс, който е бил част от Старозагорската болница се създава Клиниката по акушерство и гинекология, а за завеждащ лечебното заведение бил назначен доцент Христо Георгиев. Лечебното заведение в Града на липите било единственото, което не било под опеката на Медицинска академия. До преди 1976 година доцент Георгиев е завеждал Онкогинекологичното отделение, част от Онкологичния институт в столицата. Благодарение на работата на медика Клиниката по акушерство и гинекология се е превърнала в съвременно лечебно заведение. Доцент Георгиев е обучил и немалко специализанти по акушерство и гинекология, с което подпомогнал цялостното развитие на медицинската наука в страната ни.

Три години след създаването на Висшия медицински институт през 1982 година в Стара Загора била разкрита и катедрата по акушерство и гинекология. За ръководител е бил назначен проф. И. Славов, а впоследствие мястото му е било заето от доц. Трепеченов(1986-1987), проф. Боян Атанасов (1989-1999), проф. Лъчезар Лазаров (1999-2010) и доц. Миролюба Тодорова (след  2011).

Изследователската дейност медиците от старозагорската Катедра по акушерство и гинекология е допринесла за придобиването на информация, систематизирана в 230 научни публикации, десет от които са монографии и учебници.

Медиците от Града на липите, допринесли (до 2010 година) за развитието на историята на българското акушерство и гинекология са проф. Ив. Пенев, проф. Ил. Карагьозов, проф. Б. Налбански, проф. А. Димитров, проф. Г Горчев, проф. Т. Чернев, проф. Cm. Иванов, проф. Б. Стамболов, проф. Н. Милчев, доц. Н. Василев, доц. Н. Доганов. проф. Л. Лазаров, доц. И. Попов, Доц. Cm. Танчев, д-р Б. Славчев.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияКомпании и организацииИсторияСнимкиНаправления в медицинатаОрганизацииЛайфстайлНовиниНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиСпортЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиПроизводителиСпециалистиАлт. медицинаКлинични пътекиАнатомияТестовеРецептиВидеоИзследванияЛичностиОткрития