Начало История на медицината Създаване на Катедри по анестезиология и реанимация при медицинските университети в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора

Създаване на Катедри по анестезиология и реанимация при медицинските университети в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора

От 1968г.

Създаване на Катедри по анестезиология и реанимация при медицинските университети в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора - изображение

Началото на това звено е поставено през 1968 г., когато към Катедрата по хирургически болести към Висшия медицински институт в Пловдив се създава Център за анестезиология и реанимация.

На 16.10.1974 г. година известният медик Уилям Мортън е провел първата демонстрация на действието на общата анестезия, а в този момент в България, Центърът постепенно се обособил в Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Катедрата се ръководела от доц. д-р Банко Воденичаров (1974-1985), от доц. Панайот Николов (1985-1995), доц. Султанка Попова (1995-2005), доц. Маргарита Кадийска (2005-2007), доц. Чавдар Стефанов (от 2007 г.). Основните научни направления в дейностите на пловдивската катедра били съсредоточени в разработването на нови начини за диагностицирането и въвеждането на съвременни подходи в лечението на животозастрашаващите състояния.

Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, част от варненския Медицински университет отворила врати през 1990 г. Тя съществувала на базата на съществуващото до този момент едноименно отделение. Клиниката се ръководела от доц. Теменужка Станчева. Научната й дейности била насочена в разработването на нововъведения в реанимацията при давене, удавяне и кома, ентерално и парентерално хранене, както и утвърждаването на регионални анестезиологични техники.

Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, част от Медицински университет Плевен е създадена през 1983 година и се ръководела от професор Радко Радев. Актуалните за клиниката научни въпроси били съсредоточени в хемодинамичните промени при заболелите с хипертонична болест и сърдечна недостатъчност и при хората в старческа възраст по време на анестезия.

Секцията по анестезиология, част от медицинския факултет в Града на липите била под ръководството на доцент Живко Караколев. Основните научни направления били съсредоточени в областта на инвазивния и неинвазивния мониторинг, хроничната болка.

Създаването на Катедрите по анестезиология и реанимация при Медицинските университети в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора са допринесли за развитието на историята на анестезиологията в страната ни, тъй като благодарение на тези структури са били обучени немалко медици, посветили работата си на спасяването на милиони българи.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияКомпании и организацииИсторияНовиниОбразованиеСпециалистиСпорт и туризъмСнимкиНаправления в медицинатаНормативни актовеСпортЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаЛичностиОткритияЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиЗдравни съветиАнкетиПроизводителиАптекиВидеоРецептиТестовеБотаника