Начало История на медицината Създаване на първите усторазширители през 1860 година

Създаване на първите усторазширители през 1860 година

От 1860г.

Създаване на първите усторазширители през 1860 година - изображение

Разнообразието от инструменти, които са се използвали, за да поддържат отворена устатата на пациента по време на стоматологичните и орално-хирургичните манипулации, е огромно. Австрийският хирург д-р Франц фон Пита (1810-1875) е представил първия винтообразен усторазширител през 1860-та година. Простият дизайн позволявал усторазширителят да се постави навсякъде между челюстите и да стои там като подпора. Медицинският консуматив можел да се завърта постепенно и да отворя устата на пациента по-широко. Усторазширителните винтове са били широко използвани в продължение на почти един век, и все още са на разположение на стоматологията.

Подпорите са се изработвали в ергономична форма, съобразена със зъбите в горната и долната челюст. Единият от видовете се е изработвал от вулканит, който представлява допълнително втвърдена форма на гумата, която можело да издържа на интензивната компресия. Усторазширителят е бил рекламиран за пръв път през 1875 г. от фирмата "Claudius Ash & Sons", чиито собственик изработвал стоматологична техника и инструменти. Подобни подпори са били продавани до средата на 1930-те.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/747/vulcanite-&-von-pitha-gags

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиТестовеВидеоРецептиАлт. медицинаКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеографияНовиниСпециалистиЗаведенияИзследванияПроизводителиНормативни актовеОрганизацииБотаника