Начало История на медицината Създаване на първия прототип на дефибрилатор от Чарлз Кайт

Създаване на първия прототип на дефибрилатор от Чарлз Кайт

От 1774г.

Създаване на първия прототип на дефибрилатор от Чарлз Кайт - изображение

Дефибрилацията отдавна е призната като животоспасяваща манипулация. Един от първите медицински случаи, при които електроенергията се използва за реанимиране на привидно мъртъв пациент е в Англия. Тази манипулация е извършена за пръв път през 1774 г., когато токови удари биват неколкократно приложени в областта на гръдния кош на младо момиче, за да може своевременно да се възстанови пулсът й.

През 1780 година английският хирург Чарлз Кайт изобретява първия предшественик на съвременния апарат за дефибрилации, а през 1788 година медикът получава сребърен медал от британското Кралско научно дружество. Наградата му е присъдена за есето, което изследва приложението на електрическата енергия за реанимация на пациенти в клинична смърт.

Методът за реанимиране на Кайт се различава доста от съвременната представа, която обществото си е изградила за дефибрилацията. Манипулацията на Чарлз Кайт представлява по-скоро вид интензивно лечение. Медикът описва реанимацията от удавяне на свой пациент през 1785 година. През първия час Кайт и неговият екип обдишват пациента, стремят се да го затоплят, правят се медикаментозни инфузии, правят се опити, дихателните пътища се дразнят чрез тютюн. Едва сред това се прилага терапията с електрически разряди, която води до мускулни контракции. Това кара Кайт да стигне до извода, че употребата на електроенергията може да се използва успешно при реанимация на хора.
По-късни проучвания, включително такива, проведени от италианския лекар и физик Луиджи Галвани през 1790-те и от италианския физик Карло Матеучи през 1840 година, хвърлят светлина относно действието и свойствата на електрическия ток, приложен върху животинските тъкани. В действителност, Матеучи е и първият учен,  посветил част от изследванията си на откритието на естествения биоток, протичащ в сърцето на гълъбите. Впоследствие са проведени и немалко проучвания, довели до по-доброто разбиране на електрическите характеристики на сърдечния ритъм.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/182845/defibrillation

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиОткритияЛайфстайлГеографияНовиниСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеТестовеЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиПроизводителиОбразованиеСоциални грижиБотаникаЛеченияАнкети