Начало История на медицината Създаване на първото изцяло изкуствено сърце "AbioCor" на компания "Abiomed" през 2001 година

Създаване на първото изцяло изкуствено сърце "AbioCor" на компания "Abiomed" през 2001 година

От 02.2001г.

Създаване на първото изцяло изкуствено сърце "AbioCor" на компания "Abiomed" през 2001 година - изображение

На 2 юли 2001 г., ентусиазираният хирургически екип, ръководен от д-р Лейман А. Грей и д-р Робърт Д. Даулинг имплантирали първото изцяло изкуствено сърце с марка "AbioCor". Реципиентът на органа бил анонимен американски гражданин на 59 години от мъжки пол. Този човек въвел нова ера в употребата и имплантацията на изкуствените сърца.

Всеки, който участвал пряко или косвено в проекта всячески се стараел да защити личността и анонимността на пациента, но 51 дни по-късно той настоял да се разкрие, за да се спрат непрестанните спекулации. Той се казва Робърт Туулс, бивш учител и телефонист. За изненада на повечето хора, събрали се на първата публична проява, Туул също се включил в пресконференцията. През месец юни, когато той за пръв път се е срещнал с хирургическия екип, който му подарил новото "сърце" и имал възможност да прочете повече за марката "AbioCor" (в статия на списание "Newsweek"), той бил толкова развълнуван, че едва можел да разговаря с представиелие на медиите. Състоянието на Туулс се подобрило достатъчно (няколко седмици след пресконференцията), за да може да се разхожда със съпругата си и да прекарва повече време с близките си. Без съмнение, качеството на живота на този човек значително се подобрило след въвеждането в употреба на "AbioCor".

Следващите реципиенти, получили изцяло изкуствени сърца от марката "AbioCor", изпитали на гърба си доста по-слабия медиен интерес. Втората операция на пациент била осъществена в Луисвил на 13 септември 2001 г., само два дни след терористичните атаки срещу Пентагона и Ню Йорк.
За съжаление Робърт Туулс претърпял тежък инвалидизиращ инсулт на 11 ноември, от който така и не се възстановил напълно. Пациентът починал малко по-късно през същия месец, след като преживял 152 дни благодарение на първото имплантирано изкуствено сърце в света. Независимо от това, клиничното изпитване на устройството се оказало успешно, а американската администрация по храните и лекарствата одобрила употребата на изкуствените сърца от марката "AbioCor". Така още пациенти получили нов шанс за живот.
След като още един пациент претърпял инсулт, причинен от тромб, "Abiomed" решили в началото на 2002 г. да променят дизайна на уреда, премахвайки малка пластмасова халка от апарата.

Фирмата не била сигурна дали отстранената част от уреда е причинявала кръвните съсиреци, но така или иначе, тя била "сновният заподозрян". Освен това компанията обявила, че планира да създаде по-малък модел на "AbioCor", подходящ за пациентите от всички възрасти. Апаратът бил готов за тестване от 2004 година. Въпреки че клиничните изпитания за оригиналния модел били далеч от своя край, компанията започна да гледа напред и да търси още начини за развитие. Въпреки, че фирмата успяла да постигне забележителен успех, бъдещето й оставало несигурно.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/abiomed-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПатологияЛеченияСнимкиЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеСпортЛайфстайлИзследвания