Начало История на медицината Създаване на Секцията по фармакология и клинична фармакология в МУ – Стара Загора през 1982 година

Създаване на Секцията по фармакология и клинична фармакология в МУ – Стара Загора през 1982 година

От 1982г.

Създаване на Секцията по фармакология и клинична фармакология в МУ – Стара Загора през 1982 година - изображение

Историята на българската фармация свиделства, че Секцията по фармакология и клинична фармакология в Медицински университет – Стара Загора, се разивива като част от състава на Катедрата по физиология, патофизиология и фармакология. Любопитен факт е, че тази секция е своеобразен приемник на Катедрата по фармакология, създадена в Града на липите през далечната 1982 година.

Институцията в периода от 1982 до 1996 година била под ръководството в периода от 1982 до 1996 година доцент Неделчо Георгиев, а от 1997 до 2000 г. доцент Васил Спасов. През 1999 година катедрата се преобразувала в самостоятелна секция. Академичният й състав е осигурил обучението по фармакология на специалностите - "медицинска сестра", "акушерка", "рехабилитатор" и "клиничен лаборант". Основните направления в научната работа на институцията, били лечебните растения. На работата с тях се е отдал доц. Н. Георгиев, който е проучил фармакологичните ефекти на флавоноидите в Corylus colurna, а доцент В. Спасов е работил в областта на фармакологията на централната и периферна нервна система. Доцент Р. Радев се е интересувал от областта на експерименталната невро- и психофармакология, а с изучаването и изследването на калциевите антагонисти и системата ренин -ангиотензин -алдостерон се е занимавала д-р А. Първанова. Фармакоикономиката  и невропептидите са изледвани от д-р Ж. Цокева, д-р М. Ганева и д-р К. Тодорова, а оптимизирането на терапията на хроничната болка - д-р Cт. Радев. Доктор М. Ганева е изследвала и лекарствената безопасност на някои медикаменти.

Специалистите от Секцията по фармакология и клинична фармакология в Медицински университет – Стара Загора са автори на немалко публикации в национални и чуждестранни медицински списания и имат множество участия в международните научни форуми, които безспорно са изиграли роля в историческото развитие на фармацията в страната ни.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииИсторияНовиниОбразованиеНормативни актовеСпециалистиСнимкиАлт. медицинаОткритияЛичностиЛайфстайлСпорт и туризъмТестовеВидеоРецептиЛюбопитноСпортЗаведенияКлинични пътекиПроизводителиСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиБотаникаЛечения