Начало История на медицината Създаване на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София

Създаване на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София

От 1958г.

Създаване на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София - изображение

Специализираната българска болнична институция за активно лечение по онкология може да се похвали с половинвековна история. Тя е от изключително значение за новосформираната през 1951 година национална система за онкологично здравеопазване в нашата държава.

Ранни опити за формирането на първите специализирани онкологични заведения в България са направени още в първите две десетилетия на 20 век и са свързани с новоизграждащата се радиологична и лъчетерапевтична школа (формирана чрез усилията на д-р П. Пенчев и д-р Т. Хаджиева, 1958 г.). Като начална година за старта на комплексното и системно лечение на злокачествените туморни заболявания в страната ни се приема 1937 година. Именно тогава отваря врати Противораковият център, който е част от структурата на вече функциониращия Рентгенов институт в Александровска болница, ръководен от професор Андрей Сахатчиев.

Друга важна крачка е изграждането през 1951 година на онкорадиологична мрежа, част от структурата на ИСУЛ - Научноизследователски онкологичен институт (НИОИ), създаден благодарение на усилията на рентгенолози и радиолози. Първият директор на института именитият български учен-радиолог проф. Гоце Тенчев. Той е създател на ИСУЛ, а след това единодушно е избран за ректор. Още едно съществено събитие е обединението на НИОИ със Софийски градски и Софийски окръжен онкодиспансер, създадени съответно през 1952 и 1957 година. Главно участие в тази промяна има професор Веселин Михайлов (радиолог по специалност). След 1939 година медикът ръководи работата в Противораковия център, а след 1957 г. професорът започва работа като директор на института. Чрез Протокол № 19 от заседанието на Министерски съвет от 30 май 1958 г. на НИОИ безплатно е предоставена сградата и прилежащата към нея земя на Централната младежка школа "Георги Димитров" в софийския квартал "Дървеница". В Този период институтът е под опеката на Министерството на народното здраве и социалните грижи. През 1972 г. НИОИ става част от структурата на Медицинска академия (създадената тогава от академик Атанас Малеев). През 1987 г. името на института е променено на Национален онкологичен център (НОЦ). При закриването на МА през 1992 г. НОЦ отново става притежание на Министерството на здравеопазването (МЗ), а от 2000 г, съгласно разпоредбата на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, центърът получава името Специализирана болница за активно лечение по онкология - ЕАД (СБАЛО). На практика, институцията е търговско дружество с едноличен собственик - M3. С това си наименование и статут лечебното заведение функционира и към днешна дата.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

История на медицинските науки в България, изд. "Марин Дринов", 2013 година

Снимка: www.ottawainnercityministries.ca

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниНаправления в медицинатаЛайфстайлСпециалистиВидеоЛюбопитноНаучни публикацииПсихологияЗаведенияИзследванияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеАлт. медицинаПрезентации