Начало История на медицината Създаване на техниката пилатес: съвкупност от упражнения за подобряване на цялостното физическо и психическо състояние

Създаване на техниката пилатес: съвкупност от упражнения за подобряване на цялостното физическо и психическо състояние

От 1888г. до 1967г.

Създаване на техниката пилатес: съвкупност от упражнения за подобряване на цялостното физическо и психическо състояние - изображение

Йозеф Пилатес смятал, че лошото здраве се корени в лошата стойка, плиткото дишане и липсата на физически упражнения. Той създава уникални упражнения и оборудване, които днес са популярни по целия свят и ефективността им се е доказала и утвърдила през изминалите почти 100 години. Никоя друга техника за трениране не предлага толкова много ползи за човешкото тяло и здравето. Въпреки че голяма част от съвременните методи в пилатеса са въведени и разработени от съвременни последователи и учители по пилатес, именно Йозеф Пилатес е човекът, който го основава. Той разработва уникален метод на лечение – особено подходящ за професионалните танцьори, които постоянно го търсели след сериозни физически наранявания. Поради тази причина, някои хора определят Йозеф Пилатес като Айнщайн на фитнеса.

Ранен живот на Йозеф Пилатес

Йозеф Хумбертус Пилатес е роден на 9 декември 1883 г. в Мюнхенгладбах, Германия, малко градче близо до Дюселдорф. Баща му е грък по произход, механик и гимнастик, спечелил много награди, и по-късно поддържа фитнес салон. Съществуват сведения, че майка му е натуропат, но вероятно те са преувеличени. По-скоро като една грижовна майка от по-старото поколение тя е разчитала повече на природнте лекове, когато синът й е боледувал. Въпреки това неоспорим е фактът, че нейната философия оказва огромно влияние върху Пилатес, тъй като натуропатите вярват, че тялото може само да се излекува; той вярва в лечителната сила на упражненията.

Като малък Пилатес страда от много здравословни проблеми включително астма, ревматична треска и рахит. Поради тази причина той бил постоянен обект на подигравки и при едно подобно сбиване на 5 г. загубва зрението на лявото си око. Това го предизвиква да започне да тренира и да се научи да се самозащитава, за да подобри здравето си. Той изучава книги по анатомия и движенията на животните.

"Изучих всяка страница, всяка част от тялото… лежах с часове в гората, криех се и наблюдавах движенията на животните, как майката учи малките си."

Той изучава източни дисциплини като йога, тай чи, кунг фу и ки гонг. След това ги преплита със западни дисциплини като бодибилдинг, бокс, гимнастика и развлекателни спортове като ски и гмуркане. Пилатес също така изучава фитнес техниките на древните гърци и римляни. До 14-тата си година той вече е преодолял здравословните си проблеми и е толкова атлетичен, че е пример, онагледяващ анатомичните таблици с мерки.

Айнщайн на фитнеса – произход на техниката "пилатес"

Йозеф Пилатес

Пилатес израства в Германия и постига доста успехи като боксьор и гимнастик. През 1912 г. се мести в Англия, където продължава да развива боксовата си кариера. Паралелно с това започва да играе в цирка и се превръща в звезда с номера си като гладиатор, който изпълнява с брат си.

Целта на Пилатес винаги е била да създаде серия от енергични упражнения, които да могат да коригират мускулния дисбаланс и неправилната стойка, координация, баланс на тялото, силата и гъвкавостта, както и да увеличи капацитета на белите дробове и да подобри функцията на всички вътрешни органи и системи. За целта той разработва и серия от машини, с чиято помощ хората да изпълняват тези упражнения.

За постигането на тази цел изключително много му помага избухването на Първата световна война, вследствие на което е той е интерниран с други германски граждани в лагер в Ланкастър. Здравословното състояние на съкилийниците му не е завидно, но той настоява всеки ден всички обитатели на неговия блок да правят заедно упражнения под негово ръководство, за да поддържат както физическото, така и психическото си състояние.  Там той учи сълагерниците си на борба и самозащита. Така Пилатес започва да преподава и разработва упражнение на постелка, които по-късно нарича "контрология".

По-късно Пилатес е преместен в друг лагер на остров Ман, където продължава да помага на сълагерниците си и да насърчава упражненията. В даден момент дори започва да полага грижи за пациентите в лазарета и това му позволява да разработи много иновативни упражнения и техники за рехабилитация.

В онези дни се смятало, че най-добрият начин за лекуване на повечето заболявания, е почивката на легло. Поради тази причина той създава серия от апарати, състоящи се от легла и пружини, които позволяват на прикованите към леглото пациенти да тренират по по-ефективен начин. Неговите грижи и фитнес режим оказват изключително благотворно влияние на всички задържани в лагера и по време на голямата грипна епидемия през 1918 г., която убива милиони хора по света, никой в лагера не се заразява с инфлуенца.

След войната Пилатес се връща в Германия и започва да обучава военната полиция в Хамбург. Освен това работи съвместно със специалисти по танци и фитнес като известния аналитик Рудолф фон Лабан, който включва теориите и упражненията на "Джоуи" (съкратено от Йозеф) в своята работа.  

През 1923 г. Пилатес е поканен да обучава войниците в Новата германска армия, но той не одобрява политиката на държавата. Поради тази причина при второто си посещение в Ню Йорк през 1923 г., той остава в САЩ и повече никога не се завръща в родината си. Там среща Анна Клара Зойнер, с която никога не сключва брак, но остават партньори до края на живота си.

Пилатес в Ню Йорк

Пилатес и КлараЗаедно с Клара, Джоуи отваря студио и двамата започват да преподават преподава "контрология". То е част от танцувално-театрален център и двойката скоро започва да помага н танцьори и артисти, които се нуждаят от подходяща и ефективна рехабилитация след тежки сценични травми.

През лятото Пилатес обучава млади танцьори в Бекет, Масачузетс. Класовете му винаги започват с дълбоко дишане – един от основните компоненти на методиката му. Той често повтаря на учениците си: "Научете упражненията и се научете да дишате!"

Въпреки здравословния начин на живот, който прокламира Пилатес, той развива някои много вредни и опасни навици – става алкохолик и пушач, което оказва пагубно влияние върху последния период от живота му. по този начин той заглушава горчивината, че не получава така желаното от него признание от медицинските среди. Пушенето го убива на 83-годишна възраст – той умира през 1967 г. от белодробен емфизем.

Пилатес е автор на две книги: "Връщане към живота чрез Контрология" и "Вашето здраве". Той е именит изобретател на тренировъчно оборудване и апарати за рехабилитация и на негово име има над 20 патента. Отдаден на своята визия за живота, Пилатес продължава да тренира почти до смъртта си.

Масовизацията на техниката "пилатес"

Пилатес

Първите американски ученици, изучаващи "телесна контрология" са професионални танцьори, които често получавали травми на сцената и се повлиявали благоприятно от методите на рехабилитация на Пилатес. Скоро известни хореографи като Джордж Баланшин, както и други визионери от тази сфера като Марта Греъм, Ханя Холм, Рут Сейнт Денис и Джеръми Робинс стават уверени последователи на контрологията. Така започва развитието на метода на Пилатес, наречен от него "контрология", но учениците му предпочитали названието "пилатес".

Много от учениците на Клара и Пилатес по-късно отварят собствени студиа по пилатес и доразработват техниката на основоположника й. Най-известните имена сред тях са тези на Мери Бауън, Рон Флетчър, Ийв Джентри, Романа Кризановска и др.

Днес навсякъде по света можете да откриете зали и курсове по пилатес, а благотвроното влияние на тази методология е всепризната и се използва дори в сферата на медицинската физиотерапия и рехабилитация. Без съмнение Джоуи Пилаетс е визионер и пионер на своето време, футурист, който вероятно дори не е подозирал колко влиятелна ще стане техниката и житейската му философия. В наши дни пилатес практикуват много известни атлети, танцьори, модели  и актьори, както и най-обикновени средностатистически хора, загрижени за благоденствието на тялото и душата си.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.pilateslessons.org/joseph-pilates.html

2. http://www.jillianhessel.com/pilates_biography.html 

снимки: rhythmpilates.com; balancedbody.com; storify.com; theswanpilates.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСпортАлтернативна медицинаЛайфстайл