Начало История на медицината Създаване на фондацията "Рокфелер"

Създаване на фондацията "Рокфелер"

От 1913г.

Създаване на фондацията "Рокфелер" - изображение

Рокфелеровата фондация е създадена през 1913 година от Джон Рокфелер, един от петролните магнати, с цел подпомагане благосъстоянието на човечеството. Тази цел е трябвало да бъде достигната чрез системно научно знание.

В тази твърде обща рамка целите на Рокфелеровата фондация са били най-различни. От 1913 до 1923 година фондацията насочва усилията си към образованието и здравеопазването. От 1923 до 1930 г тя субсидира научното и медицинско обучение.

След Втората световна война значителна част от помощите на фондацията  са насочени към създаване на високодобивни житни сортове и разпространението им в Мексико, Индия и други страни от Третия свят. Периодът от тридесетте и годините след войната са период на преориентиране на Рокфелеровата фондация.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияКомпании и организацииНовиниОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЛюбопитноСпортСнимкиСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеГеографияЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеОбразованиеПроизводителиАлт. медицинаБотаникаЛичностиОткритияЛечения