Начало История на медицината Създаване на първата детска болница в САЩ

Създаване на първата детска болница в САЩ

От 1855г.

Създаване на първата детска болница в САЩ  - изображение

Първото болнично заведение за малчугани в САЩ (и едно от първите в световен мащаб) – детската болница във Филаделфия/"Children’s Hospital of Philadelphia" ("CHOP"), било основано през ноември 1855г. Бързаме да кажем, че създаването на CHOP било резултат от усилията на американския медик Франсис Уест Люис, чието начинание подкрепили и колегите му Р. Пенроуз и Т. Бач.

След като се завърнал от посещение от Англия, където имал възможността да разгледа лондонската болница за хлапета, локализирана на ул. "Грейт Ормънд" (и която била първата по рода си в англоговорящите страни), Люис бил буквално поразен от факта, че в САЩ още нямало подобни институции.

По същото време, конкретно във Филаделфия, смъртността сред най-малките била изключително висока и нуждата от специално заведение за лечението и обгрижването им станала повече от очевидна.

Така, първата сграда на "Children’s Hospital of Philadelphia" била поместена на ул. "Блайт", в южните части на Филаделфия. Първоначално, заведението разполагало само с 12 легла, а през първата година от съществуването си в него били хоспитализирани 67 пациенти, а отделно 306 били прегледани и им бил проведен курс на лечение.

Важно е да споменем също, че в епохата, в която болницата отворила врати, грижата за малчуганите не била на преден план нито в медицински, нито в социален аспект. Педиатрията, като цяло, все още нямала статут на отделен дял от медицината.

В редица отношения новосъздадената здравна институция във Филаделфия  била наистина уникална. На първо място, за разлика от други като нея не само на територията на САЩ, но и в чужбина, тя никога в по-ранен период не била използвана като приют за бедни хлапета или за такива, болни от чума. Основаната мисия на лечебното заведение било да предоставя клинична грижа и помощ, която мисия била следвана неуморно от неговите ръководители в продължение на повече от век. Нещо по-важно - мъниците вътре се лекували безплатно, а към болницата имало прикрепен и диспансер.

Само десетилетие по-късно, когато "Children’s Hospital of Philadelphia" била преместена на нов адрес, тя вече разполагала с 35 легла, а през 1892 – с 94. През 1866г. в болницата било открито хирургическо отделение, като за пръв път в американската медицинска история хирургията също била призната за самостоятелно звено.  

В края на 80-те години на 19-ти век, през 1895-та, в CHOP било основано специално училище за обучение на медицински сестри - "Ingersoll Training School for Nurses", а през 1900г. били отворени две отделения за новородени. По същото време била изградена и специална "млечна лаборатория", в която сестрите били обучавани да приготвят различни млечни смеси и други специални бебешки храни.

В началото на 20-ти век сградата на заведението била преместена на ново място и към нея били добавени още много нови отделения.

Фактите свидетелстват, че за своето повече от 150-годишно съществуване "Children’s Hospital of Philadelphia" неведнъж се е превръщала в "арена" за осъществяване на мащабни проучвания, свързани с  различни заболявания и измислянето на ефикасни средства и методи за третирането им. В болницата кариерния си път са изминали немалко известни американски специалисти, изявяващи се в различни области.

Запознаването с историята на това, както и на други детски заведения, може да ни помогне да разберем до каква степен е еволюирала грижата за здравето на децата в световен мащаб и да осъзнаем колко много е направено в педиатричната област, но и колко още предстои да бъде направено в бъдещe. 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://dla.library.upenn.edu/dla/pacscl/ead.html?id=PACSCL_CPP_CPPMSS6001401

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииНовиниИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗаведенияИнтервютаОрганизацииЛюбопитноСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияАнкетиНаправления в медицинатаСпециалистиСпортАлт. медицина