Начало История на медицината Създаване на първите центрове за лечение на деца с ревматични заболявания

Създаване на първите центрове за лечение на деца с ревматични заболявания

От 1947г.

Създаване на първите центрове за лечение на деца с ревматични заболявания - изображение

През първата половина на 20-ти век, макар и малко на брой, били изградени първите лечебни институции за грижа за малчугани с поставена диагноза остър ревматизъм. Такива заведения се появили на територията на САЩ – в Бостън, в Ню Йорк, в Чикаго. Подобни центрове за деца с физически увреждания били построени също и в Кливлънд, както и в Сиатъл.

През 1947-ма, скоро след края на Втората световна война, с подкрепата на Канадския Червен кръст, в Англия врати отворила нова военна болница. Към нея било изградено и специално отделение за хлапета, покосени от ревматични заболявания. Постепенното намаляване на случаите на болни от остър ревматизъм и осъзнаването, че мъниците страдат и от други ревматични проблеми променили посоката на развитие на разглежданите детски лечебни институции.

Впоследствие, британската болница, създадена от Канадския Червен кръст, се превърнала в обединяващ център за децата на Острова, болни от юношески хроничен артрит, както и за тези с други ревматични нарушения.

Въпросното лечебно заведение било наречено "Таплоу" на името на намиращото се в близост английско селище, в графство Бъкингамшър. Вътре бил изграден и научен медицински отдел за проучвания в областта на ревматологията. На практика, в "Таплоу " за пръв път започнали да се обучават професионално детски ревматолози, между които: Джеймс Касиди, Честър Финк, Върджил Хейнсън, Рос Пети и други. В болницата били открити също и отделение по патология, както и такова по имунология, разполагащи с ценни научни ресурси. Малките пациенти пък се ползвали с голям брой удобства, а за тях редовно се организирали различни терапии.

В периода между 1947 година до 1985 година, в "Таплоу " се осъществявал голям обмен на знания и нови открития, свързани с педиатричната ревматология. А през 1952 година в германското селище Гармиш-Партенкирхен санаториум за деца с туберкулоза бил трансформиран в център за лечение на ревматични болести в детска възраст.

Много скоро самата детска ревматология щяла заслужено да се отдели като отделна подспециалност в педиатрията. Но за това предстои да ви разкажем в друг материал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nature.com/pr/journal/v58/n5/full/pr2005810a.html#bib23

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиВидеоЛюбопитноБотаникаИнтервютаНовиниЛеченияАлт. медицинаИзследванияСпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаСпортСоциални грижиОрганизацииЗаведенияНормативни актове