Начало История на медицината Създаване на "New York Eye and Ear Infirmary" през 1820 година

Създаване на "New York Eye and Ear Infirmary" през 1820 година

От 1816г.

Създаване на "New York Eye and Ear Infirmary" през 1820 година  - изображение

В началото на 1816-та двама току-що дипломирали се американски медици – Едуард Делафийлд и Джон Роджърс, недоволни от нивото на медицинско образование в САЩ, решили да видят как стоят нещата в Европа. Търсенията им ги отвели в Лондон. Там те се срещнали с колегата си Едуард Рейнолдс, който също се намирал в Стария континент по същата причина – да получи качествено лекарско образование.

Рейнолдс поканил Делафийлд и Роджърс да разгледат лондонския лазарет за лечение на очни проблеми. Любопитството им било "погъделичкано" и двамата американци решили да запишат двугодишен курс по oфталмология – специалност, която тепърва щяла да се развива не само в Америка, но и отвъд Океана. По време на своя престой на Острова, специалистите осъзнали, че офталмологичната грижа в собствената им страна била слабо усъвършенствана и, накратко казано – почти липсваща. Затова мъжете се "заканили", още щом се приберат на родна земя, да "запретнат" ръкави и да оправят… ситуацията.

Завръщането

Изпълнен с ентусиазъм и енергия, медицинският "дует" се завърнал в Града на голямата ябълка през 1818 година и започнал да проучва честотата на очните заболявания, покосяващи представителите на населението. Експертите със смайване установили, че не съществуват специализирани лечебни заведения за пациенти с подобни здравословни проблеми. Споменатите състояния обаче съвсем не били рядко явление и все по-често засягали хора в работоспособна възраст. Институция, посветена на решаване на зрителните нарушения, била изключително необходима в Ню Йорк. Проблемът – нито американските власти, нито членовете на медицинската гилдия били убедени в споменатата необходимост. Така, Делафийлд и Роджърс осъзнали, че трябва да положат сериозни усилия, за да осъществят своя проект – създаването на очна болница. В период от около две години двамата стартирали частна практика, с цел събиране на финансови средства.

Основаването на "New York Eye & Ear Infirmary"

На 14 август 1820-та, две години след раждането на голямата им мечта, американският колектив основал очно лечебно заведение на улица "Чатман" (днес "Парк Роу"). За целта, медиците наели две малки стаи на втория етаж на стара сграда. Болницата била предназначена да обслужва най-вече бедни пациенти, затова и предлаганите медицински услуги били освободени от такса. Студенти по медицина от нюйоркския колеж за лекари и хирурзи, на ротационен принцип, служели доброволно като аптекари, а наемодателят на сградата поел ангажимента да е надзирател. Първоначално, "New York Eye & Ear Infirmary" не разполагала с възможности за настаняване на пациенти с цел наблюдение и лечение. Още преди да е минало и месец от съществуването на клиниката обаче, създателите й разбрали, че начинанието им ще пожъне успех. Малкият лазарет буквално бил претъпкан с пациенти. През първите седем месеца били прегледани общо 436 души. В съхранени записки от този период се споменават случаите на трима пациенти с вродена слепота, чието зрение било възстановено след извършена хирургическа интервенция. Някои медицински историци съвсем оправдано смеят да твърдят, че това може да са и първите случаи на вродена катаракта, успешно оперирана в Америка.

През 1822-та, заради невъзможността да приема всичките си пациенти, болницата се "сдобила" с ново местоположение. Тя била установена на улица "Мюрей", непосредствено срещу Колумбийския колеж, на ъгъла на "Бродуей ". Лечебното заведение вече разполагало с медицински персонал, ангажиран професионално на пълен работен ден.

През следващите няколко години "New York Eye & Ear Infirmary" сменила локацията си на няколко пъти и, съвсем естествено, продължила да се разраства. Съществуването и напредъкът й били подпомогнати всячески от редица представители на медицинската гилдия, както и на немалко бизнес предприемачи. По-късно, към лечебната институция било създадено и отделение по oториноларингология.

Към днешна дата, болницата в Ню Йорк се смята за една от най-добрите специализирани заведения в света и на годишна база в нея се лекуват хиляди пациенти.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nyee.edu/about/history-mission/ophthalmology

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииСнимкиНовиниИсторияЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиСпортАлт. медицинаИзследванияЛюбопитно