Начало История на медицината Създаване на "Nordisk Insulinlaboratorium" и на "Novo Terapeutisk Laboratorium" през 20-те години на 20-ти век

Създаване на "Nordisk Insulinlaboratorium" и на "Novo Terapeutisk Laboratorium" през 20-те години на 20-ти век

От 1923г.

Създаване на "Nordisk Insulinlaboratorium" и на "Novo Terapeutisk Laboratorium" през 20-те години на 20-ти век  - изображение

Датските компании "Nordisk Insulinlaboratorium и Novo Terapeutisk Laboratorium" били основани през второто десетилетие на двадесети век. По-късно те щели да се слеят и да формират, изключително успешната и в наши дни, "Ново Нордиск" ("Novo Nordisk"). Като своеобразни наследници на големия бранд, създаването на гореспоменатите две компании определено трябва да се смята за неделим и наистина ключов момент от развитието на самата "Novo Nordisk", за който момент не бихме могли да пропуснем да ви разкажем.

Началото

Всичко започнало през есента на 1922-ра, когато датчаните Август и Мари Крог пристигнали в САЩ. Август бил професор в университета в Копенхаген и по-важното – нобелов лауреат от 1920г., заслужено удостоен с почетната награда заради проучванията си, касаещи капилярите. Двойката била поканена от американски свои колеги в Йейлския университет, за да изнася серия от лекции. По време на обиколката си в Страната на неограничените възможности научният "дует" непрекъснато чувал за болни от диабет, третирани с инсулин – хормон, открит през 1921-ва от двама канадски изследователи – Бантинг и Бест.

Любопитното е, че госпожа Крог била лично заинтересована да научи повече за новото лечение. Медик по професия, тя била четвъртата жена в Дания, станала доктор на медицинските науки. Освен това, дамата била изследовател със собствена медицинска практика и вече се била сблъсквала със случаи на пациенти с диабет тип 1. Самата Мари страдала от диабет тип 2. Затова тя побързала да предложи на съпруга си да се свърже с управата на университета в Торонто, където за пръв път стартирало производството на жизненоважната субстанция.

Август послушал съпругата си и писал на ръководителя на канадския университет проф. Маклеод. Кореспонденцията и последвалата среща между двамата мъже завършила с официално разрешение за производство и продажба на инсулин в региона на Скандинавия.

Да! Инсулин

Така, през 1922-та задругата Крог се завърнала в Копенхаген и започнала да търси съмишленици в осъществяването на бъдещето голямо начинание. Такива ентусиасти съпрузите намерили в лицето на датския медицински специалист Ханс Кристиан Хагедорн и на небезвестния фармацевт Август Конгстед (който помогнал финансово).

Сигурно няма да ви учудим, ако ви кажем, че още в деня след завръщането си на родна земя, Крог заедно с Хейгдорн стартирал мащабни проучвания, касаещи производството на важния препарат. Първите експерименти били проведени в дома на Ханс, както и в лабораторията на Август. В крайна сметка, на 21-ви декември 1922г. двамата успешно успели да извлекат малко количество инсулин от говежди панкреас. През пролетта на 1923-та с въпросното вещество, получило търговското наименование "Insulin Leo" (по предложение на Конгстед) били третирани първите пациенти, при това – със задоволителен успех.

В резултат на всички тези събития, през същата година Хейгдорн преустановил медицинската си практика и оглавил новосъздадената химическа лаборатория, която била наречена "Nordisk Insulinlaboratorium", а "Лео" се превърнал в първия инсулин, произвеждан в Скандинавия.

Още когато стартирали производството на продукта, Крог и Хейгдорн осъзнали веднага, че ще им е необходимо специално оборудване за целта. Затова двамата мъже сключили споразумение с талантливия Харалд Педерсен, който именно се погрижил да осигури машините и подходящите съоръжения. Братът на Харалд, който бил фармацевт по образование – Торвалд, също се присъединил към екипа на компанията. Неговата задача била да наблюдава и анализира етапите в химичния процес в производството на така важната субстанция.

Кариерата на двамата братя в организацията обаче не продължила дълго. Торвалд бил конфликтна личност и не успял да се разбере с Хейгдорн, в резултат на което бил уволнен. За да покаже лоялност към своя роднина, Харалд също напуснал, въпреки добрите си патньорски отношения с Крог.

Впоследствие, двамата братя си дали сметка, че биха могли да използват опита си в "Nordisk Insulinlaboratorium" и през 1924, след немалко експерименти, успели също да получат стабилен инсулинов продукт (в течна форма), който нарекли "Insulin Novo". По същото време Харалд Педерсен разработил специална спринцовка - "Novo Syringe", с която пациентите можели по-лесно да се инжектират, спазвайки коректните дози инсулин.

Братята били готови да пуснат препаратa си на пазара, но тъй като все пак имали известни съмнения дали ще се преборят за желания успех, решили да поискат сътрудничеството на своите бивши колеги. Крог и Хейгдорн обаче отказали поисканото сътрудничество и Педерсен нямали друг избор, освен да се "пробват" сами.

Тяхната компания - "Novo Terapeutisk Laboratorium", била създадена на 16 февруари 1925г. и продажбите на "Insulin Novo" и "Novo Syringe" стартирали почти веднага.


През следващите повече от 50 години между двете датски компании щяло да се наблюдава изявено съперничество, което все пак все някога щяло да приключи… след тяхното обединяване. Но това е една друга история, която ще ви разкажем в следващ материал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.novonordisk.com/about-novo-nordisk/novo-nordisk-history/the-founders.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлВидеоХранене при...ИзследванияИнтервютаАлт. медицинаБотаникаФизиологияРецептиСпортПатологияХрани и ястияДиетиТестовеАнкетиЗаведенияОрганизацииЗдравни проблемиПсихологияКлинични пътекиСпециалистиПроизводители