Начало История на медицината Създаване на "The Montreal Children's Hospital" – една от първите детски болници в Канада

Създаване на "The Montreal Children's Hospital" – една от първите детски болници в Канада

От 1904г.

Създаване на "The Montreal Children's Hospital" – една от първите детски болници в Канада - изображение

Педиатричната болница "The Montreal Children's Hospital" отворила врати на 30 януари 1904-та в Монреал. Тя се смята за първата институция в провинция Квебек, специализирана изцяло в грижата за деца. Създаването на лечебното заведение дошло в момент, в който много малчугани в Канада боледували от тежки инфекциозни заболявания, между които коремен тиф, туберкулоза и детски паралич. През 1909-та именно нарасналият брой пациенти наложил преместването на болницата на нова локация.  

През 1920г. управата на "The Montreal Children's Hospital" и тази на канадския  университет "McGill University" се обединили с мисията да създадат добри условия за провеждане на научна дейност в областта на медицината и по-специално – на педиатрията. Партньорството на двете институции имало също и образователна цел.  

През 1926-та управителите  на болницата, осъзнавайки връзката между здравето на децата и уюта на домашното обкръжение, основали специален отдел (първия по рода си в структурата на лечебен център на територията на Канада), предоставящ социални услуги и работещ в подкрепа на семействата и техните проблеми.   

В периода от 1930-та до 1959-та, съвсем очаквано, заведението се радвало на бърз напредък, иновации и разрастване. През 1933-та в него било изградена специална клиника за нарушения в говора, през 1949г. – отдел по медицинска генетика, а през 1950г. заработило и психиатрично отделение. Това своеобразно разширяване довело до нова смяна на местоположението през 1956г., когато, на практика, болницата се сдобила и със съвременното си наименование (преди това тя се казвала "The Children's Memorial Hospital").

В годините между 1960-та и 1999-та канадската институция била модернизирана с внедряване на ново медицинско оборудване в много от отделенията й. Едновременно с това, в структурата й били открити редица нови специалности като кардиология, сърдечносъдова хирургия, генетика, неврология и други. Подпомогнати от новите технологии, специалистите на "The Montreal Children’s Hospital" инициирали важни педиатрични изследвания.

В заключение можем да кажем, че медицинското заведение със сигурност изиграло важна роля в развитието на педиатричната наука в Канада.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.thechildren.com/about/history

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииНовиниИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗаведенияОрганизацииИнтервютаСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиЛеченияАнкетиСпециалистиСпортАлт. медицина