Начало История на медицината Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век

Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век

От 1938г.

Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век - изображение

В руските аптечни помещения, в които се обработвали пациентските рецепти, собствениците на аптеките имали възможност най-лесно да упражняват контрол над дейностите на служителите си. За устройството и външния вид и работният ред в аптеките от 19 век се получава най-подробна информация от музея на фармацията, основан през 1938 година в Москва.

Любопитно е да се открие в руските аптеки от миналото съхранението на медицинските материали за производството на лекарства се извършвало в помещения, в които е имало специално изработени рафтове от дърво, стъкло, камък и порцелан. По тези рафтове било задължително присъствието на дървени щайги, кутии, както и ленени торбички.

Суровините, съдържащи етерични масла се съхранявали в стъклени буркани, поставени в херметически затворени тенекиени кутии. За растителните материали не било препоръчително да се съхраняват в прахообразна форма. Алкохолите и другите летливи течности се поставяли в стъклени буркани, запечатани със стъклени или коркови тапи. Тези тапи, ползвани за целите на фармацията се изработвали и от говежди пикочен мехур, хартия или два слоя обработена животинска кожа. Корковите тапи се импрегнирали с восък, мазнини или тебешир. За съхранението на пудрите и летливите вещества се ползвали стъклени буркани или чекмеджета, чиито дъна били лакирани и имали ламаринен обков.

Отровни лекарства са били държани в специално отделение, а ключът за него се съхранявал от собствениците на аптеките.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияОткритияАптекиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлГеографияСнимкиАнкетиЛюбопитноПроизводителиНормативни актовеЛичностиСпециалистиОрганизацииРецептиСпортСоциални грижиТестовеАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиВидеоКомпании и организацииСтатистически проучванияБотаника