Начало История на медицината Сюзън Лим: първата жена лекар в Сингапур, извършила трансплантация на черен дроб

Сюзън Лим: първата жена лекар в Сингапур, извършила трансплантация на черен дроб

От 1990г.

Сюзън Лим: първата жена лекар в Сингапур, извършила трансплантация на черен дроб  - изображение

Спокойно може да се твърди, че Сюзън Лим заслужено попада в списъка с най-известните хирурзи от женски пол в света. Причината: когато е само на 35 години, Лим извършила първата успешна трансплантация на черен дроб в Сингапур през 1990 година. По този начин тя се превърнала във втората жена медик, осъществила подобно начинание в глобален мащаб. Лим била родена в Сингапур и се обучавала последователно в "Singapore Chinese Girls' School" и в "Raffles Institution". През 1974-та дамата спечелила стипендия, за да следва медицина в "Monash University" в Мелбърн, Австралия, а в по-късен период тя специализирала в Кеймбридж, Великобритания.

Важно е да се спомене, че преди 90-те години на миналия век сингапурските граждани били принудени да търсят възможности в чужбина при необходимост от трансплантация на черен дроб. Причините тази интервенция да се практикува рядко в азиатската държава били неедна - липсата на донори, сложността на самата операция, налице бил и финансовият фактор. През февруари 1990 година обаче сингапурското здравно министерство реализирало редица реформи, които в крайна сметка направили възможно случването на тази животоспасяваща манипулация в две големи болнични заведения в страната.

На 29 септември 1990-та 25-годишната Суриндър Каур се превърнала в първия пациент, на когото била извършена трансплантация на черен дроб в Сингапур. Операцията се състояла в Националната университетска болница, а екипът от хирурзи, ръководен от Сюзън Лин, трябвало да изчака цели пет месеца, за да се появи подходящ донор. Преди извършването на интервенцията Каур страдала от тежко автоимунно чернодробно заболяване. Развитието на болестта се намирала в такъв стадий, че пациентката не била в състояние да върви, да работи и дори – да се храни нормално. Докторите й давали още най-много шест месеца или година живот, ако не бъде извършена трансплантация. На 28 септември, при злополука, млад мъж починал и родителите му се съгласили да дарят черния му дроб, а Суриндър Каур се оказала подходящият реципиент. Процедурата продължила общо пет часа, а в нея, освен Лим, участвали още трима хирурзи и двама анестезиолози. Пациентката дошла в съзнание два часа след интервенцията; на втори октомври тя била оставена на самостоятелно дишане, а постоперативните тестове показали, че организмът й приема добре новия орган, който функционирал нормално. Прогнозата на медиците била Каур да се възстанови на 80%, в случай, че не развие чернодробен рак или вирусен хепатит. Е, не станало нито едното, нито другото. Вместо това, шест години по-късно, жената сбъднала голямата си мечта да стане майка и родила здраво дете, а съвсем логично негова кръстница станала Лим.

Успехът на операцията дошъл само три месеца след извършването на първата трансплантация на сърце в друга сингапурска болница - "Singapore General Hospital".

По-късно, в лекция за прочутия световния семинар TED, Сюзън Лим признава, че в началото на кариерата си тя неведнъж се е сблъсквала с откровено непризнаване на професионализма й заради това... че е жена, както и заради младостта си. Но казва с усмивка, че това недоверие никога не я обезкуражило и, дори – напротив, я накарало да продължи напред. Освен описаното по-горе постижение, Лим въвела редица нововъведения в практиката, включително и специална минимално инвазивна биопсия за установяване на рак на гърдата; лекарката била изключително "запалена" и по т. нар. роботизирана хирургия и инкорпорирането й в хирургическите болнични отделения в Сингапур.

От всичко казано до тук, не е учудващо, че името на Лим се нарежда до тези на известните дами в хирургията.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.influential-women.com/health/dr-susan-lim

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияЛюбопитноОрганизацииЛеченияИзследванияПатологияСнимкиЛайфстайлСпортНормативни актовеХранене при...Здравни съветиРецептиТестовеАлт. медицинаФизиологияКлинични пътекиСъставкиБотаникаДиети