Начало История на медицината Сюзън Херц: първата жена лекар, практикувала в американския щат Върмонт

Сюзън Херц: първата жена лекар, практикувала в американския щат Върмонт

От 1896г.

Сюзън Херц: първата жена лекар, практикувала в американския щат Върмонт  - изображение

Сюзън Ема Херц Хауърд, вероятно е сред малкото жени, прекратили годежа си, за да могат да си позволят да следват мечтата си и да се отдадат на собствена медицинска кариера. След като завършва образованието си в началото на века, тя става първата лекарка в Бърлингтън, щата Върмонт.

Малко данни за биографията на Сюзън Херц

Сюзън Херц е родена в Бруклин, Ню Йорк през 1869 г. Майка й, Мери Хендерсън, е родена в Начез, Мисисипи, а родителите на баща й са от Германия. Баща й боледува често, а по тази причина - често отсъства от къщи, докато Сюзън расте. Когато състоянието му се влошава, цялото семейство, се премества във Върмонт.

Сюзън Херц прекарва голяма част от детството си със своята леля (Кари Хендерсън) и съпруга й (лейтенант Уадъмс). В тяхната компания момичето се среща с някои забележителни хора. През 1881 г., на 12-годишна възраст, тя придружава чичо си на прием в Белия дом, след като президентът на Честър Артър заема президентското място след убийството на президента Джеймс Гарфийлд.

На 1 март 1885 г. авторите Джордж У. Кабъл и Марк Твен посвещават дома на Кари Хендерсън и съпруга й във Вашингтон. Петнадесет годишната Сюзън седи до Марк Твен, разговаря с него и получава негов автограф. Десет години по-късно, когато гостува на брата на баща (Франц Херц) в Германия, Сюзън Херц се среща с принц Ото фон Бисмарк. Германският император Уилям II принуждава Бисмарк да се пенсионира, а чичото и лелята на бъдещата лекарка присъстват на историческото помирение, когато императорът връчва тържествено късо военно наметало на Бисмарк.

Сюзън Херц е сгодена за министър, но при завръщането си от Германия решава да се отдаде на мечтата си да стане лекар. Тя изучава хомеопатична медицина в „Ню Йоркския медицински колеж”. Тя е задължена да работи в най-бедните райони на града (дотогава не е прието жени да практикуват медицина). Въпреки трудностите младата жена обича професията си. Тя завършва медицинското си образование през 1896 г.

Д-р Херц създава своята медицинска практика. Тя е първата лекарка в Бърлингтън, щата Върмонт. Доктор Херц е посрещната радушно от повечето местни лекари, които я канят да присъства на срещата на американската медицинска асоциация в Ню Джърси. Въпреки това, лекарката получава забрана да практикува в болницата в Бърлингтън. Вместо това, жената практикува в католическия детски дом и този за неомъжени малолетни майки.

Д-р Херц си търси усилено къща под наем, за да си направи свой кабинет, когато чичо й я представя на Хари Стринс Хауърд. По-късно, през 1904 година д-р Херц се омъжва за Хари Хауърд. За известно време тя преустановява практиката си, за да пътува с него. Двете им дъщери са родени през 1908 г., а през 1909 г. тя възобновява практиката и работи като училищен лекар. По-късно тя става медицински директор в държавните училища в Бърлингтън, освен това, доктор Херц е застъпник за правата на жените през цялата си кариера.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_359.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиПроизводителиСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеСтатистически проучванияЗаведенияОрганизацииВидеоТестовеГеографияАнкети