Начало История на медицината Таблетките на д-р Уилямс срещу туберкулоза от 19 век

Таблетките на д-р Уилямс срещу туберкулоза от 19 век

От 1900г.

Таблетките на д-р Уилямс срещу туберкулоза от 19 век - изображение

Туберкулозата е заболяване, което тормози човечеството още от Древността. Болестта има много имена: "фтизис" (оригиналното гръцко наименование), охтика, Жълтата гостенка, Бялата чума, както и още повече методи за лечение и медикаменти, които се радват на различен успех.

Следващите редове на статията ще ви разкажем именно за такова медикаментозно средство срещу туберкулоза, създадено (според патента му) в края на 19 век. Лекарството се казва "Dr Williams’ Pink Pills for Pale People" (буквално Розивите хапчета на д-р Уилямс за бледи хора"). Твърди се, че медикаментът действа и се отразява "чудодейно" на пациентите, залболели от инфекциозното заболяване. Снимката по-долу ни пакзва как изглежда популярна рекламна брошура, промотираща розовите хапчета. Тя носи заглавието "Подаръкът на кралицата" и публикувана през 1900 г.

Този рекламен материал е насочен към потребителите, живеещи както в границите на Британската империя, така и в колониите по целия свят. Памфлетът твърди, че благодарение на отличната вдъхновяваща предприемаческа среда на Острова, доктор Уилямс успява да разработи розовите си хапчета, наричани "чудо на съвременната медицина". Решението на медика, таблетките да бъдат с розов цвят, не е самоцелно. Цветът на хапчетата би могъл да се възприеме като метафора за възвръщането на розовия здрав вид на оздравяващите пациенти, лекувани с препарата.

Освен това, памфлетът включва препоръките на благодарни пациенти, излекувани с медикамента. Сред тях е г-н Роджърс - "първият англичанин, излекуван от туберкулоза в Англия". Мис Лиа Стивънс от "Тънибридж Уелс" е друга оздравяла пациентка, боледувала 7 години, която буквално трябвало да "бъде пренасяна по стълбите, тъй като е изтощена" от коварната болест. Английската дама твърди, че се чувства "по-добре само след три дни от първия прием на розовите хапчета", а 7 кутии по-късно жената не се оплаква от никакви симптоми на инфекциозното заболяване.

Според брошурата, хапчетата действат не само срещу туберкулоза, но и за третиране на анемия, парализа, бъбречни и чернодробни заболявания. Според рекламния материал таблетките пречистват кръвта и подобряват кръвоснабдяването, а това подпомага съпротивителните сили на пациента. Въпреки че съставките на лекарството не са описани, публикация на британската Медицинска асоциация, озаглавена "Тайните лекарства", разкрива съдържанието му, а именно: железен оксид, магнезиев сулфат, стрита на прах сладка папрат и захар.Първоначално таблетките са създадени и патентовани от д-р Уилям Фредерик Джаксън, който практикува в Онтарио през 1866 г. Счита се, че международният успех на препарата се дължи на маркетинговите умения на канадския политик - сенатор Джордж Тейлър, който според вестник "Chemist and Druggist", е собственик на компания " Dr Williams Trading Co". Случайно или не, предприемчивият англичанин закупува патента точно след епидемия от тубелкулоза през 1892 година.

Въпреки опитите да причислят лекарството като форма на шарлатанство, медикаментът се рекламира в 82 страни по света. Хапчетата и "прехвалената литература", която ги промотира, са заклеймени в "Exposures of Quackery" от 1897 г. В нея г-н Джордж Селкърк Джоунс описва, че хапчетата съдържат само: "екстракт от барбадоско алое, обвит в тънко захарно покритие, оцветено в розово с кармин". Въпреки това, хапчетата продължават да се продават и през 20-ти век (с няколко промени в съставките). Препаратът бива оттеглен от фармацевтичния пазар в Англия едва през 70-те години на 20 век.

Ако трябва да обобщим написаното до тук, то ще кажем, че туберкулозата и в началото на 20 век продължава да отнема животите на голяма част от заболелите, а допреди появата на антибиотиците отчаяните пациенти и лекари са готови да опитат всякакви нови методи за лечение.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2015/03/dr-williams-pink-pills-for-pale-people/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияВидеоДиетиЛайфстайлТестовеИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи