Начало История на медицината Теория на Иля Мечников за процеса на стареене

Теория на Иля Мечников за процеса на стареене

От 1898г.

Теория на Иля Мечников за процеса на стареене - изображение

Огромен брой въпроси за старостта връхлитат Иля Мечников, когато през 1898 година го "нападат" поредните здравословни проблеми.

Получава бъбречна криза и по съвет на лекаря трябва да мине изцяло на диетичен хранителен режим и да отделя повече време за почивка. Ученият трудно приема препоръките на доктора, тъй като за него почивката е именно в неговата работа.

Тежко преживява смъртта на Луи Пастьор през 1895 година. Решен да продължи делото му и да разгадае процесите на стареене на организма Мечников отново се залавя за работа. Имайки впредвид своето здравословно състояние Иля смята, че причината не само за него, но и за остаряването като цяло се дължи на хронично отравяне на организма от обменните продукти на чревните микроби, с които той е запознат добре.

Чрез задълбочени опити и анализи той успява да докаже, че вредните токсини са индол, скатол и фенол. Той е на мнение, че ако успее да ги намали ще успее да закрепи и организма си. Това може да стане чрез консумацията на храни, осигуряващи развитието на полезната чревна флора. В тази връзка обръща по-сериозно внимание на киселото мляко – продукт, който е бил известен още от дълбока древност.

За кратък период от време ученият успява да възстанови значително своите сили и да се насочи по-конкретно към разгадаване на въпросите свързани със стареенето на клетките. През 1901 година успява да представи свой доклад, насочен основно към значението на микробите, намиращи се в дебелото черво.

Според неговата теория, че именно микробите намиращи се там водят до продължително и хронично отравяне на организма, с което се води и до неговото изтощение. С това той стига до извода, че клетките трябва да бъдат стимулирани за да възвърнат жизнеността си и да се въздейства на вредните микроби.

"Чревната флора е главната причина за краткия ни живот"
                                                             Иля Мечников

Не е учудващо, че този признак на остаряване Мечников свързва с процеса фагоцитоза. След проведени от него опити той успява да установи, че с напредване на годините кожните, мускулните и костните клетки дегенерират, с което стават лесна "мишена" за макрофагите на организма. Борейки се с микробите, макрофагите улавят и здравите жизнени клетки, с което се води и до остаряването на организма.

Според Мечников остаряването е болестно състояние и ако вредната според него чревна флора бъде трансформирана в полезна, както и ако не се допуска вредното действие на някои негативни фактори (алкохолизъм, инфекциозни болести), водещи до допълнително изтощение, то резултатите биха били невероятни.

Руският учен твърдо вярва и стои зад своите убеждения, че човек не бива да се задоволява с даденото му и ако има желание и воля е в състояние да се бори с дисхармонията в своя организъм.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Вера Китова, "Иля Мечников"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниЛюбопитноОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЗдравни съветиАлтернативна медицинаСоциални грижиПсихологияСпортРецептиХранене при...БотаникаОрганизацииКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеПроизводителиЛеченияАнкети